Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.17 / dotaz č. 76855
Dobrý den,žijeme ve 30 let starém panelovém domě (samostatně stojící, 12 pater po 7 bytech), který byl před 8 lety (nepříliš kvalitně) zateplen. Dům je vytápěn dálkovým teplem, na patě domu byl instalován výměník (směšovací uzel), kam je přiváděna voda z teplárny. Tato voda je mísena s vracející se vodou a pumpována do rozvodu topné soustavy domu. Chápu, že bez konkrétních údajů nelze říct spolehlivá přesná čísla, a proto Vás prosím o informaci, jaká nastavení pro teplotu otopové vody jsou v podobných domech obvykle používána (maximální a minimální teplota otopové vody ve výměníku, podle níž se řídí dočerpávání vody přiváděné teplárnou). Jaké máte zkušenosti s regulaci měnící teplotu otopové vody podle aktuálních venkovních teplot bez ohledu na teplotu vody z teplárny ve srovnání s fixním nastavením?
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující:
Většinou v panelovém domě bývá osoba určená k obsluze výměníkové stanice.
Pokud je regulace ekvitermní, tj. řízená v závislosti na venkovní teplotě, je možné nastavení příslušné křivky určenou obsluhou.
Vzhledem k rozsáhlosti otopného systému je nutné provést hydraulické vyvážení na jednotlivých stoupačkách v topném období a nastavení regulačních ventilů na otopných tělesech.
Tato závažná věc bývá opomíjena a potom může docházet k nedotápění v některých bytech.
Doporučený teplotní spád pro výpočet a návrh otopných těles při vlastním návrhu bývá 75/55°C.
Při ekvitermní regulaci bude docházet ke kolísání teploty otopné vody v závislosti na venkovní teplotě a při teplotách kolem 0°C může docházet k nedotápění. Potom je nutné upravit teplotní křivku na regulátoru. Vytápění v naší oblasti Č.B. je počítáno na -15°C, při nižších teplotách může zase docházet k nedotápění.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk