Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.17 / dotaz č. 76869
Dobrý den, mám dotazy ohledně povinnosti zpracovávat PENB při prodeji pro průmyslovou halu -
při prodeji platí pro průmyslové provozy se spotřebou energie do 700 GJ/rok výjimka z povinnosti zpracovávat PENB.
1. Co vše se započítává do této rozhodné spotřeby energie - jen energie na vytápění, ohřev TUV, osvětlení, úpravu vzduchu, .. nebo veškerá spotřeba energií včetně spotřeby technologické ?
2. Tato hodnota je limitní hodnotou pro každou halu daného provozu nebo je to hodnota celková (celé fabriky)?
3. Pokud se prodej týká 2 vytápěných hal z fabriky, která má cca 4 budovy, průkaz se zpracovává pro každou budovu zvlášť?
4. Jak majitel dokládá, že v tomto případě nemá povinnost zpracovávat PENB při prodeji budov?
Děkuji.
Vážená paní kolegyně, děkuji za vaše dotazy.

ad 1):
V zákoně to explicitně není uvedeno, ale technologická spotřeba se do spotřeby budovy nezapočítává. Počítá se pouze energie, která slouží k úpravě vnitřního prostředí. Viz §2 odst. p) zákona. Odpovídá tomu i metoda výpočtu energetické náročnosti budovy v PENB.

ad 2):
Zákon hovoří o budovách. Pokud tedy budova sestává z několika hal, počítá se spotřeba pro celou tuto budovu. Jde-li o samostatné haly (třeba i funkčně propojené) - například zapsané samostatně do katastru nemovitostí - pak se spotřeba počítá pro každou jednotlivou halu zvlášť.

ad 3):
PENB se zpracovává pro budovu. Sestává-li tato budova z několika hal, nelze počítat PENB pro jednotlivé části, jakkoli je vypovídací hodnota PENB v tomto případě dosti nízká. Obdobně jako se při prodeji bytu počítá PENB pro celý dům, nikoli pro byt.

ad 4):
Spotřeba se může doložit fakturami nebo třeba provozní evidencí spotřeb, nebo jakkoli jinak. Dokládání by bylo nutné v případě nějakého sporu (např. pokud by SEI tvrdila, že majitel porušil zákon).

Upozorňuji, že zákon je oprávněn vykládat pouze soud - ani ministerstvo, ani SEI nebo kdokoli jiný. Výše uvedená stanoviska vycházejí z poznatků z praxe a odborných diskusí.

S pozdravem
K. Srdečný