Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.17 / dotaz č. 76957
Dobrý den,
obracím se na Vás za Centrum společných služeb při Dobrovolném svazku obcí Moravskokrumlovsko. Dobrovolný svazek obcí tvoří 19 členských obcí. Jelikož ještě některé obce nemají vypracován povinný průkaz energetické náročnosti budov, rádi bychom zorganizovali společné výběrové řízení za všechny obce.
V souvislosti s tím bych Vás chtěla požádat, zda byste nám mohli sdělit, které konkrétní údaje  od jednotlivých obcí jsou potřeba pro vytvoření cenové nabídky.
Děkuji.
Dobrý den,
k podstatě vašeho dotazu sděluji, že podklady pro zpracování průkazu energetické náročnosti budovy ve smyslu § 7a) zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií a dle vyhlášky č. 78/2013 Sb., vše v platném znění, jsou velmi důležité a neopomnutelné pro objektivní zpracování tohoto dokumentu. Základem je projektová dokumentace posuzovaného objektu s popisem dále uvedených zařízení, zahrnujících stavebně konstrukční část, t.j. výkresová část (půdorysy, řez, pohledy) + technická zpráva (dispoziční řešení budovy, popis obvodových konstrukcí, výplní otvorů, vč. skladeb vodorovných konstrukcí), dále napojení na inženýrské sítě: popis přípojky plynovodu, elektro, vodovodu, napojení na kanalizaci (materiál, DN, délka), v části technické zařízení budov: umělé osvětlení (typ svítidel a jejich celkový instalovaný příkon), způsob vytápění (typ zdroje a jeho výkon), způsob přípravy teplé vody (typ zdroje, jeho výkon a objem zásobníku TV), případně systém větrání, chlazení, klimatizace. Z pohledu obnovitelných zdrojů energie (pokud jsou instalovány nebo je navrženo jejich využití): tepelné čerpadlo (typ a jeho předpokládaný výkon), solární termické kolektory (plocha panelů celkem, použití pro přípravu TV i přitápění), fotovoltaické články (plocha panelů celkem). Pokud jsou tyto podklady k dispozici, jedná se téměř o ideální stav. Dle zkušeností jsou právě projektové podklady velmi složitě získávány, příp. vůbec nejsou. Potom je třeba vyžádat zpracování alespoň zjednodušené dokumentace, tzv. pasportu stavby ve výše uvedeném rozsahu. V rámci zpracování dokumentu se jedná o posouzení předaných podkladů a aktuálního stavu objektu v rámci vlastního šetření energetického specialisty, které musí být vždy provedeno a v rámci kterého (kterých) je třeba též získat fakturační podklady o spotřebě používaných paliv a energie, příp. další podklady, např.: revizní zprávy elektrického zařízení, plynu, protokoly o kontrole kotlů, příp. záznamy o servisu, prohlídkách
vyhrazených technických zařízení, apod. dle druhu stavby a způsobu jeího využití.
Odpovídá:  Ing. Václav Šafařík - EKIS RENVODIN-ŠAFAŘÍK tisk