Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.1.17 / dotaz č. 76999
Přeji dobrý den,

rád bych se dotázal, jakým způsobem se v případě energetického auditu průmyslového podniku (velký podnik) dokazuje splnění požadavků dle § 9 odstavců 5a a 5b zákona 406/2000 Sb. Tj. jakým způsobem se prokazuje, že energetický audit není třeba zpracovávat.

Dále bych se rád zeptal, zda pro velký podnik v případě energetického auditu existuje nějaký minimální limit pro spotřebu energie, nebo zda se má audit zpracovávat i pro pobočky bez ohledu na spotřebu? V zákoně ani ve vyhlášce jsem žádný limit pro velký podnik nenašel, protože limity uvedené ve vyhlášce 480/2012 platí zřejmě pouze pro § 9 odst. 1 zákona 406/2000.

Vážený pane,
děkujeme za vaše dotazy.

Podle §9 zákona 406/2000 Sb. platí:

(5) Povinnost zpracovat energetický audit se nevztahuje na:
a) stávající energetické hospodářství v případě, že zařízení na výrobu elektřiny a tepelné energie, na přenos elektřiny a distribuci elektřiny a na rozvod tepelné energie odpovídá požadavkům na účinnost užití energie podle prováděcího právního předpisu,
b) dokončené budovy, jejichž měrná spotřeba tepla při vytápění odpovídá požadavkům stanoveným prováděcím právním předpisem.


Požadavky na energetickou účinnost při výrobě elektřiny a tepla stanoví vyhl. 441/2012.
Požadavky na účinnosti užití energie při rozvodu tepelné energie stanoví vyhl. 193/2007.
Splnění lze doložit zprávou o kontrole kotlů a rozvodů tepelné energie, kterou je majitel povinen nechat zpracovat dle §6a zákona 406/2000 Sb.
Případně výkazem o výrobě elektřiny z podporovaných zdrojů a ve výkazu o výrobě tepla z obnovitelných zdrojů podle zákona o podporovaných zdrojích energie dle zákona 165/2012.

Požadavky na měrnou spotřebu tepla při vytápění stanovuje vyhláška 194/2007. Způsob, jakým se prokazuje, že budova vyhovuje požadavkům této vyhlášky, není uveden. Domníváme se, že by měly stačit údaje z faktury za teplo či obdobný doklad.

Pozor, vyhláška o energetické náročnosti budov 78/2013 nezná pojem "měrná spotřeba tepla při vytápění", ačkoli operuje s velmi podobnou hodnotou "dílčí dodaná energie pro technické systémy vytápění". Domníváme se tedy, že v tomto případě nelze použít Průkaz energetické náročnosti budovy jako doklad o tom, že budova nemusí mít energetický audit. Údaje z PENB však lze využít při argumentaci při případném sporu.

Ke druhé otázce:
Zatímco pro ostatní právnické osoby existuje limit, kdy en. audit dělat nemusí, pro "velké" podnikatele to neplatí. Zde opravdu žádný limit není a dle zákona musí zpracovat en. audit na každou budovu i energetické hospodářství (mimo výše uvedených případů dle §9, odst 5).

S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný