Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.1.17 / dotaz č. 77014
Dobrý den
Potřeboval bych skladovat peletky v místnosti vedle
kotle s dopravníkem cca 4m. Nádrž je omezena výškou 2m (klenutý strop) Nejlépe 2x2x2m
Za možnosti předem děkuji
Hezký den,

protože nevím, jaký typ kotle a dopravník na pelety máte, tak Vám odpovím alespoň obecně.

Pokud budete požadovat skladování pelet v ocelové nádrži, můžete zakoupit již hotové výrobky. Nádrže na pelety od 200 litrů do 1000 litrů najdete například zde: http://www.atmos.eu/nadrze-na-pelety/ a jsou určeny pro kotle ATMOS.

Další možnost je zde:http://www.horakypetrojet.cz/nadrz-na-pelety-600-litru#

Můžete také použít textilní zásobníky pelet: http://www.ceska-peleta.cz/nabidka/dopravni-a-ulozne-systemy-pro-pelety/textilni-zasobnik-pelet-en-500/. Zde budete ale limitován výškou, Vašimi dvěma metry.

Případně se můžete rozhodnout pro zděný sklad, pokud však máte na to prostor. Zde jsou potřebné zásady:

Sklad pelet by měl s jednou stěnou sousedit s venkovním prostředím, aby bylo možno doplňovat pelety hadicí napojenou na speciální přípojné ocelové potrubí, které je pevně osazené, utěsněné a vedené v PVC potrubí průměru 125 –150 mm přez tuto venkovní zeď.

Ve zdivu musí být provedeny dva otvory o průměru 100 mm, vzdálené od sebe min. 50 cm, z nichž jeden slouží na plnění peletami a druhý na odvádění vzduchu ze skladu ven. V blízkosti těchto otvorů je třeba osadit z venkovní strany skříňku se zásuvkou na 230 V (v provedení pro venkovní prostředí), která slouží pro napojení sacího zařízení při plnění pelet z cisterny. Z bezpečnostních důvodů se doporučuje, aby se automaticky (rozpojením kontaktu) při otevření dvířek skříňky vypnulo topné zařízení.

Dveře skladu pelet by se měly otevírat ven, musí být opatřeny těsněním a na vnitřní straně dveří musí být provedena zábrana z prken (tl. min 3 cm) a měla by se utěsnit i klíčová dírka. Ve skladu pelet nesmí být žádné vypínače, zásuvky, světla a z venkovní strany kotelny by měl být umístěn hlavní vypínač a elektrický jistič.

Zdi skladu pelet by měly být hladce omítnuty a jejich tloušťka by měla být 12 cm u cihelného zdiva, 17 cm u tvárnic a betonová zeď by měla mít tloušťku 10 cm. Proti plnicímu otvoru na pelety by měla být zavěšena (cca 20 cm od zdi) ochranná rohož, která zabraňuje při nafoukávání pelet do skladu poškození pelet a zdiva.

Šíře místnosti skladu pelet se z důvodu lepšího využití prostoru doporučuje do 2 m. Její rozměry by měly být například 2 m x 3 m nebo 1,8 m x 3,5 m a pod. Výška místnosti by měla být více než 2 m a při maximálním naplnění peletami by neměl být zakryt otvor na plnění pelet ani otvor na odvod vzduchu.

Rovnoběžně s delší stranou v místnosti je potřeba provést po obou stranách šikmé podlahy (měly by spolu svírat úhel cca 35 až 45 stupňů) jejichž prostředkem bude veden šnekový dopravník. S pomocí šnekového dopravníku budou pelety dopravovány ke kotli (do zásobníku nebo mezisábníku pelet) a nebo k vakuovému sacímu systému, jehož prostřednictvím mohou být pelety dopravovány ke kotli (do zásobníku nebo mezisábníku pelet) na vzdálenější místa.

S ohledem na šikmé podlahy je využitelný prostor místnosti skladu jen ze 2/3. Jedna třetina je tvořena volným prostorem pod šikmými podlahami. Šikmé podlahy je možno zhotovit z ocelových profilů, dřevěných hranolů a prken (viz obrázek č. 8 „Šikmá podlaha ve skladu pelet“)

V místě prostupu zdí je třeba odizolovat potrubí šnekového dopravníku minerální vlnou, aby se zabránilo přenášení hluku při doplňování paliva.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm
Téma:  Ostatní
tisk