Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.2.17 / dotaz č. 77517
Dobrý večer, v nedávné době jsme pořídili menší chatu o výměře cca 80m2, celkově v dobrém stavu, okna už jsou zde plastová a taktéž vstupní dveře, však uvažuji o zateplení celého objektu, obvodové zdi jsou cihlové, šířka zdi je 30cm, řeším jestli polystyrén či vatu, popřípadě jak bych se mel dopočítat šířky zateplení a jakou nejlepší metodu zvolit k zateplení stropní konstrukce, jelikož jsou stropy pobité prkny a rákos, mezera na šířku trámu a na pudičce prkna, jde i o případnou vlhkost, předem děkuji a jsem s pozdravem Marek
Dobrý den pane Marku,

vodítkem při úvahách o zateplení Vašeho objektu můžete být ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov - část 2 Požadavky, kde jsou v tabulce 3 uvedeny požadované a doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla pro budovy s převažující vnitřní teplotou 18 až 22 oC.

Součinitel prostupu tepla U (W/m2.K )

stěna vnější požadovaná hodnota 0,30 doporučená hodnota 0,25
strop pod nevytápěnou půdou požadovaná hodnota 0,30 doporučená hodnota 0,20

Stěnu je možné zateplit polystyrenem i minerální vlnou. Pokud je stěna jak uvádíte vlhká, vhodnějším materiálem je minerální vlna v kombinaci s provětrávanou fasádou. Zateplení duté stropní konstrukce můžete provést např. pomocí foukané izolace ( minerální vlákna, celulóza, polystyren, PUR pěna ). Výhodou je rychlost provedení s minimem montážních otvorů do stávající stropní konstrukce. Alternativně lze provést položení minerální vlny na prkenný záklop.

Doporučuji Vám obrátit se na projektanta - stavaře, který po zmapování stavebních konstrukcí Vašeho objektu a zejména jejich vlhkosti provede návrh vhodného zateplovacího systému a výpočet tloušťky dodatečné tepelné izolace. Návratnost Vaší investice bude ovlivněna využíváním objektu - celoročně, nebo jen sezónně od jara do podzimu?

Za EKIS Kladno R. Kvarda
Odpovídá:  Ing. Rostislav Kvarda* - EKIS Kladno tisk