Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.3.17 / dotaz č. 77675
Zvažuji využití dotace nová zelená úsporám na fotovoltaické panely, jen si nejsem jist, zda to pro můj případ dává smysl. popis: krajní řadový RD v Praze, orientace JV, střecha sklon cca 15°, rozměr cca 8x5 m, nyní bojler 180 l na teplou vodu a elektrokotel Ray protherm 12KW na vytápění- klasické radiátory. sazbu el. mám d45d, spotřeba cca 13000 KWh ročně, z toho cca 10000KWh topení. bez bazénu. dům zateplen nadstandarně. Byla by vhodná nějaká kombinace výroby el .energie ze slunce? Děkuji za informace.
Je známo, že využití fotovoltaických elektráren je ekologickým počinem, který má s dotací i rozumnou ekonomickou návratnost. Důležité je pro konkrétní stavbu správně systém FVE navrhnout a zajistit efektivní využití vyrobené elektřiny v domě.

Dále je třeba si uvědomit, že i termické solární kolektory mohou být vhodným ekologickým zdrojem energie pro náš dům.

Mají navíc schopnost, která se často neprezentuje a to je jejich větší výtěžnost při větším tepelném spádu (rozdíl teploty vody v přívodním a zpětném potrubí). To znamená, že můžeme získat více tepelné energie, než se obvykle uvádí, pokud máme možnost v době ohřevu vody slunečními kolektory vyrobené teplo odebírat a tím stále ochlazovat vodu ve zpětném potrubí, která je vytlačována do kolektoru. To je možné zejména při odběru tepla pro vytápění nízkoenergetického domu a při vhodně nadimenzované akumulační nádrži a za použití beztlakého solárního systému (tzv.Drain back system). I na tyto systémy lze získat dotaci v rámci program Nová zelená úsporám.

Solární termický systém je využíván zejména pro ohřev teplé užitkové vody a pokryje až 70% spotřeby tepla na její ohřev. Solární systém je ale také schopen podpořit vytápění domu. Když je dostatek slunečního svitu kolektory pomohou pokrýt až 25% spotřeby tepla na vytápění u velmi dobře zatepleného domu jako je ten Váš, jak uvádíte.

Fotovoltaické systémy jsou na tom obdobně, také potřebují vyrobenou energii efektivně využít, či uložit na pozdější využití. Proto se v poslední době propaguje jejich využití i pro ohřev užitkové vody a také ukládání vyrobené a nespotřebovávané elektřiny do baterií, což je také předmětem podpory v rámci programu Nová zelená úsporám.

Dá se říci, že oba výše uvedené solární systémy se v praxi osvědčily, mají svoje příznivce a jejich instalaci lze vřele doporučit, protože nám pomáhají zajistit úspory paliv a energií, šetřit naše peníze a navíc neznečišťují naše životní prostředí.

Pro Váš konkrétní případ navrhuji, abyste si dal odborníkem (projektantem vytápění, projektantem elektro, energetickým expertem) posoudit a navrhnout, který solární systém bude pro Váš dům větším přínosem. Je třeba zvážit jak ohřev užitkové vody, tak také podporu vytápění. Pomocí simulačních programů a technických výpočtů lze posoudit kolik kWh energie můžete pomocí solárních systémů získat a následně i hospodárně využít.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energ
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk