Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.2.17 / dotaz č. 77783
Dobrý den,
měl bych zájem o informace o tepelném čerpadle a vyřízení dotace. Mám menší RD s elektrokotlem a radiátory. Jedná se o dům z roku 2000,(vnější rozměr 8x9 m/ cca 110m obytné plochy, výška stropu 2,5m) s plastovými okny(TCI/99 K1,5), střecha zateplena rockwool 16cm, obvodové zdi z pórobetonu(tvárnice spojené tenkou vrstvou lepidla) celková tloušťka s omítkou cca 41cm.
Bohužel tepelné ztráty neznám a ani tepelný spád. Kotel je Protherm rejnok 15 k. Na vytopení domu stačí nastavení na 9kw teplota vody 55-60° C.
Kotel zapínám jen občas jinak topím v krbové vložce.
Hezký den,

domnívám se, že ve Vašem případě, kdy topíte elektrickým přímotopným kotlem by bylo vhodné nechat si odborníkem (projektantem vytápění) posoudit možnost náhrady tohoto zdroje tepla tepelným čerpadlem vzduch voda.

Jak sám uvádíte, že Vám postačuje nastavení výkonu kotle na 9 kW, bylo by zřejmě vhodné tepelné čerpadlo o výkonu 8 kW. Také velikost otopné plochy by zřejmě byla dostatečná i při nízkém teplotním spádu (45/35°C), což je požadováno právě pro provoz tepelných čerpadel.

Vše je nutné samozřejmě ještě prověřit na místě a vypracovat projektové řešení vytápění nyní nejrozšířenějším a montážně nejjednodušším tepeným čerpadlem vzduch -voda. Cena vnitřní a vnější jednotky se pohybuje dohromady okolo 150 tisíc korun.

Co se týká možné dotace, tak údajně Ministerstvo životního prostředí plánuje vyhlásit v březnu 2017 druhou výzvu na kotlíkové dotace. Tato výzva bude údajně určena pouze krajům, které prostřednictvím svého projektu podaného do Operačního programu Životní prostředí získají další prostředky na kotlíkové dotace, aby mohly vyhlásit druhé kolo příjmu žádostí.

Je známo, že moderní nízkoteplotní systémy s tepelným čerpadlem udržují vysoký topný výkon i při nízkých venkovních teplotách. Podpora elektrického záložního vytápění již není nutná buď vůbec anebo jen omezeně.

Tyto vysoké topné výkony, které jsou k dispozici u všech nízkoteplotních systémů v rozsahu 4 - 16 kW, jsou dosahovány díky kombinaci:

optimalizovaného řízení pro dosažení vyšších výkonů kompresoru při nízkých venkovních teplotách,

vstřikování kapaliny s cílem zabránit příliš vysoké teplotě na výtlaku, když je při nízkých venkovních teplotách vyžadována vyšší teplota vody,

dokonale dimenzovaným deskovým tepelným výměníkům, které mají velkou teplosměnnou plochu.

Vyřízení dotace bude záviset na splnění předepsaných podmínek dotace. Proto je třeba posoudit, zda máte k tomu všechny předpoklady a nebo zda bude ještě potřebné provést nějaké opatření.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce