Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.2.17 / dotaz č. 77807
Dobrý den. Máme starý dům kámen cihla. Potřebuji poradit zda zateplovat či ne. Potřebuji nějakého odborníka, aby poradil jak a jestli vůbec zateplovat. Chtěl bych fasádu realizovat svépomocí. Dům je relativně suchý. Plísen se objevuje pouze v jednom rohu. Uvnitř domu je vlhkost cca 45 - 50 procent. Dokumentace k domu není. Děkuji.
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Pokud je objekt suchý, což by Vámi zmiňované vlhkosti odpovídalo, bylo by možné zateplení zvážit. Tloušťka zdi 45-50 cm by spíše napovídala, že objekt bude z plných cihel, kamene by mohlo být méně. Před přistoupením k samotnému zateplení je vhodné otevřít otázku, zda dům má či nemá hydroizolaci. Předpokládejme, že hydroizolace chybí, pak doporučujeme objekt podříznout, pokud je to možné. Po podřezání, doplnění hydroizolace pod svislé nosné zdi a její navázání na hydroizolaci podlah (které by bylo nutné v rámci rekonstrukce rovněž opravit) už by samotné realizaci tepelné izolace stěn nic nebránilo.
V případě, že není jasné, z čeho je zdivo u paty, kde by k podříznutí mělo dojít, je dobré provést místně sondy, aby se zjistilo, zda bude hydroizolace spodní stavby možná.
Za určitých podmínek lze tepelně izolovat i objekty bez hydroizolace spodní stavby, ale musí jít opravdu o suché domy, bez vzlínající zemní vlhkosti, a o objekty se zajištěním provětrání pod podlahami na terénu, případně plně podsklepené objekty s provětráním suterénu apod. Na toto by ale již byla nutná vizuální prohlídka objektu.
S pozdravem Michaela Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami tisk