Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.3.17 / dotaz č. 77832
měla bych dotaz. Zvažuji, že bych rozšířila možnosti vytápění mého domu a ráda bych to zkonzultovala s odborníkem.

Mám cca 100 let starý domek, cca 90 m užitné plochy, rozměry cca 5 x 12 m, orientace sever - jih. Na jižní straně je nezastíněná zeď. Dům je v současnosti vytápěn krbovým kamny na dřevo s výměníkem o celkovém výkonu 19 KW, což odpovídá potřebám domu. Problém je, že ráno je celkem zima a není zajištěno vytápění, pokud bych potřebovala na delší dobu odjet.

Zvažovala jsem možnost pořídit akumulační nádrž, případně solární vytápění. Další možností je čerpadlo.... Co byste mi, prosím, doporučil? Hledám řešení technicky jednoduché a ekonomicky co nejvýhodnější.
Hezký den,

správně uvažujete o akumulaci tepla, což při zdrojích tepla na tuhá paliva (vyjma kotle na dřevěné pelety) by mělo být samozřejmostí.
Bohužel těžko bude splnitelný Váš požadavek ekonomicky výhodného zdroje tepla. Ten již máte. Relativně levný je pro Vás provoz, ale je to za cenu obsluhy zdroje tepla a nižšího uživatelského komfortu. Každé vylepšení uživatelského komfortu vyžaduje již vyšší investice. I ten nejlevnější způsob, který by spočíval v pořízení tepelně izolované akumulační nádrže a nezbytné směšovací stanice s regulací, Vás bude stát i s montáží okolo 60 tisíc korun. Navíc se nezbavíte přikládání paliva a čištění krbových kamen.

Z mého pohledu se jeví jako rozumné řešení do budoucna buď pořízení peletového zdroje tepla, který je již schopen pracovat téměř automaticky, nebo pořízení akumulační nádrže a solárních termických kolektorů (nejlépe samovypouštěcí beztlaký systém). Tak byste měla ze 70% vyřešen ohřev užitkové vody a na jaře a na podzim (v tzv.přechodném topném období) by bylo možno využít solární termické kolektory pro přitápění. Velikost akumulační nádrže by mohla být 500 litrů, což by zabralo plochu cca 1x1 metr. V nádrži by bylo možno mít nainstalováno elektrické topné těleso a to by zajistilo ohřev vody pro vytápění ve Vaší nepřítomnosti. Toto řešení by Vás stálo okolo 200 tisíc korun. Viz například http://www.iqenergy.cz/e-shop-uspory-energie/solarni-ohrev-vody/ nebo https://www.solarnicesko.cz a další nabídky na internetu. Mohla byste ale získat dotaci v programu Nová zelená úasporám ve výši 50 tisíc korun a tak investice zlevnit.

Další řešení by mohlo být pořízení pouze akumulační nádrže a elektrického topného tělesa, ale to by Vám neźajistilo ohřev užitkové vody zdarma solární energií.

Pořízení nejlevnějšího tepelného čerpadla stojí nejméně 80 tisíc korun a budete stále závislá na vytápění v krbových kamnech (při větších mrazech pro zlevnění provozu, aby neběžel přímotop osazený v tepelném čerpadle) a na ohřevu užitkové vody elektřinou.

Lepší řešení by již byla kombinace tepelného čerpadla se solárním termickým systémem na což lze získat také dotaci. Viz například http://www.iqenergy.cz/produkty-a-reseni/tepelna-cerpadla/tepelna-cerpadla-daikin/#.WL1WdPnhDyQ

Doporučuji Vám toto na místě vyřešit s projektantem vytápění nebo energetickým expertem a nechat si posoudit ekonomii provozu.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm
Téma:  Vytápění
tisk