Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.3.17 / dotaz č. 77970
Dobrý den, pořídili jsme si byt 2+1 v cihlovém domě, plocha 55 m2. V bytě je zavedený plyn a je tam původní etážové topení, které potřebuje zrekonstruovat. Byt hodláme využívat pouze o víkendech jako "chalupu". Má smysl nainvestovat do nového plynového topení (nabídky kolem 140 -150 tis.) a využít toho, že plyn v bytě je, nebo je pro víkendový provoz bytu ekonomičtější varianta elektrického topení? Pokud elektro - tak jaké - přímotopy, nebo nějaké infrapanely, či něco jiného? Děkuji
Dobrý den,

pro rozhodování o způsobu vytápění je dobré znát i spotřebu energií. Tu byste měli mít na Průkazu energetické náročnosti budovy (dostali jste ho při koupi bytu).Pokud ale budete používat byt jen nárazově, spotřeba bude samozřejmě nižší.
Dále je dobré odhadnout způsob ohřevu vody a rozmyslet si, zda ho také nechcete rekonstruovat. Je možné, že spotřeba energie na ohřev vody bude zhruba stejně velká, jako spotřeba energie na vytápění (při víkendovém režimu).
V neposlední řadě je dobré odhadnout spotřebu elektřiny v domácnosti, protože při elektrickém vytápění můžete používat levnější elektřinu.

Nejprve se ale podívejte na výkon stávajícího topení a zjistěte si u E.ON, zda je vůbec možné ve vašem bytě připojit elektrokotel či přímotopy odpovídajícího výkonu. Pokud ano, nechte si zpracovat nabídku na vytápění el. přímotopy. Velmi pravděpodobně si instalace el. přímotopů nejspíš vyžádá vybudování samostatného el. okruhu, se silnějším jištěním a ovládáním HDO.
Co se týče infrapanelů, pokud jsou správně navrženy a rozmístěny, mají o něco levnější provoz, než el. přímotopy. Při špatném návrhu ale zhoršují komfort bydlení.

Alternativou k rekonstrukci etážového topení je instalace dvou nebo tří podokenních plynových topidel (tzv. WAVky) - je to poměrně levné, ovšem kvůli horší účinnosti je spotřeba plynu až o 20 % vyšší, než u etážového topení s kondenzačním kotlem.

Pokud odhadnete budoucí spotřebu, můžete si provozní náklady spočíst sami (ceníky plynu a elektřiny najdete na stránkách dodavatelů), nebo s pomocí různých kalkulátorů, např:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info
http://kalkulator.eru.cz/

Domníváme se, že vytápění plynem pro vás bude provozně nejvýhodnější. Při nízké spotřebě dané víkendovým provozem odhadujeme, že rozdíl oproti vytápění elektřinou bude méně, než 10 tis. Kč ročně.

Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk