Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.3.17 / dotaz č. 77987
Dobrý den. Vlastním starší patrový zděný rodinný domek kolaudovaný v r. 1974. Nad prvním patrem je miniaturní půda. Miniaturní výškou - uprostřed se dá lézt jen po čtyřech, ke krajům, jak je mírný sklon střechy na obě strany se půda zužuje a ke krajům se vůbec nedá dostat. Skladba stropu prvního patra a tedy podlahy půdy je následující. Odzdola- rákosem pobitá a omítnutá prkna přibitá zespodu na trámech, mezi trámy skelná vata jako izolace, z vrchu- opět přibitá prkna a na nich několika centimetrová vrstva škváry. Střecha je opět tvořena trámy, na nich přibitá prkna a na nich přímo plech. Stropem prvního patra dochází v zimě k velkému úniku tepla a vlhkosti do půdního prostoru, kde dochází k masivní kondenzaci vlhkosti na plechu střechy, prkna střechy jsou mokrá a plesnivá. Půda je odvětrána pouze střešním vyklápěcím okénkem a občasnými škvírami po stranách, kde nedoléhá omítka až k prknům. Nyní, jelikož po letošní zimě jsou prkna střechy mimořádně mokráa plesnivá jsem ve štítu vyboural dva větrací otvory, aby půdou proudil vzduch a vyschla. Rád bych půdu zateplil, jednak zamezil velkým tepelným ztrátám a jednak silné kondenzaci vody pod střechou. Pokud bych použil izolaci- parotěsná folie půjde a i izolace nastrčit až na kraj ale samozřejmě jen nastrčit, na kraje se nejde dostat- dá se to vyřešit větším překladem? Když zaizoluji podlahu půdy, nebude mi docházet ke kondenzaci vlhkosti v zakryté podlaze půdy? Nyní je podlaha suchá. Můžete mi doporučit nejvhodnější postup? Děkuji
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Z nastíněné situace není jasné, jak je řešena samotná šikmina (šikmá část střechy) podkroví. Pokud ani tato partie není nijak dodatečně v nedávné době zateplena, jeví se jako nejvhodnější provést zateplení stropu pod malým půdním prostorem současně se šikmou střechou. Jako krytinu zmiňujete plech, střecha tedy bude zřejmě opravdu malého sklonu. Možná by tedy stálo za úvahu provést izolaci střešní roviny až do „špičky“, a tím malý půdní prostor přiřadit de facto k vytápěné zóně. Podhled např. ze sádrokartonu byste již řešil bez izolace, či jenom s menší tloušťkou izolačního materiálu. Všechny výše zmíněné zásahy jsou zásahy většími, pro které je nutné zateplované konstrukce odkrýt a zrevidovat.
Pokud máte v plánu opravdu dodatečně zateplovat pouze strop pod půdičkou, pak vzhledem ke stísněnému prostoru se jeví vhodné pro izolaci použít foukanou izolaci. Odspoda – od interiéru - bude nutné provést důsledně parozábranu, nejlépe současně s novým podhledem. Prostor půdy doporučujeme odvětrávat, ke kterému jak píšete již dochází.
Pro konkrétní výpočet tlouštěk izolací, případně ověření vzniku kondenzace nás neváhejte kontaktovat.
S pozdravem Michaela Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Dalibor Andrejs - EKIS Nymburk Andami tisk