Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.3.17 / dotaz č. 78199
Dobry den.Prosim o radu popřípadě o konzultaci ohledně zatepleni obvodoveho pláště bytoveho domu postaveného v letech 1970.
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz do poradny.
Zateplení domu by se mělo řešit komplexně posouzením celé vytápěné obálky domu – tj. stěn, výplní otvorů, podlah i střechy a stropu objektu.
Zateplení obvodových stěn samostatně stojícího objektu je bráno dle Vyhl. 78/2013 Sb. jako Větší změna dokončené, neboť zateplované stěny ve většině případů zaujímají plochu větší než 25% celkové plochy obálky budovy. V těchto případech je nutné zajistit Průkaz energetické náročnosti budovy a zároveň splnit podmínky stanovené v §6 odst. 2.
Plnění/neplnění požadavků vyhlášky na energetickou náročnost budovy (ENB) se posuzuje pomocí tzv. "ukazatelů energetické náročnosti".
Pro rekonstrukce je nutné ukazatele plnit vždy.
Ke stanovení ukazatelů je třeba energetický výpočet, který je nutné vyhotovit na základě předané projektové dokumentace. Pokud tedy projektová dokumentace neexistuje, bude třeba tuto nechat vypracovat.
Poté energetický specialista ve spolupráci s projektantem navrhne optimální řešení zateplení Vašeho domu. V případech domů s vlhkostí v jednotlivých bytech, je třeba ještě vyřešit příčinu vlhkosti. Dům nedoporučujeme zateplit bez vyřešené příčiny a samotné vlhkosti v bytech.
Pokud plánujete zateplit pouze obvodový plášť, je možné , že stávající vlhkost v bytech se ještě zhorší, popřípadě bude unikat do míst, kde bude dále intenzivněji kondenzovat a tato konstrukce bude degradovat. Obecně zateplením obálky budovy, po vyřešené příčině vlhkosti, by se měla vlhkost vy bytech eliminovat. Předpokládám, že vlhkost v bytech je způsobena nedostatečným větráním v bytech uživatelů, kteří mají nově plastová okna. Nicméně je nutné toto ověřit in situ.
Odpovídá:  Ing. Kateřina Tokarová* - EKIS Liberec tisk