Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.17 / dotaz č. 80310
Dobrý den. Prosím o pomoc s návrhem parozábran, případně difusní folie, v podkroví na podlaze nad venkovním nezatepleným prostorem. Podkroví bude obytné vytápěné. Skladba začíná zdola nosné trámy a na nich položené 1 cm palubky na péro. Na to mám v úmyslu vytvořit rošt z izover křížu a desek EPS a tento prostor vyplnit minerální vatou isover unirol profi o síle 32 cm. Na to položím záklop z OSB Desek.
Jakým způsobem použít parozábranu na této skladbě?
(moje úvaha je směrem do venkovního prostoru ponechat bez parozábrany pouze palubky a ze směru od vytápěného prostoru použit parozábranu s vysokým difusním odporem) Je tato skladba správná.
Dobrý den,
jestli jsem správně pochopil váš dotaz, tak se jedná o strop s podlahou nad exteriérem. Skladba by v tomto případě byla jak píšete: na nosných trámech palubky, dále křížový rošt s minerální izolací, zde by pak přišla ona parozábrana a dále pak záklop např. z OSB desek a podlahová krytina dle vaší volby. Parozábrana se tedy umisťuje z vnitřní (vytápěné) strany před vrstvu izolace. Při této skladbě nedochází ke kondenzaci vodní páry. Difúzní folie nemá v této skladbě význam.
S pozdravem, Ondřej Pokorný, Energy Centre České Budějovice
Odpovídá:  DiS. Ondřej Pokorný - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk