Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.10.17 / dotaz č. 86473
Doplneni k dotazu 86460
Dekuji za odpoved. Vami nabizena zarizeni - elektrocentraly ale primarne vyrabi elektrickou energii. Jsou tedy elektrocentraly nejak upraveny nebo je nutne k nim pripojit napriklad spalinovy vymenik, ktery pak dodava teplo? Nebo jsou k dostani zarizeni - elektrocentraly, ktere soucasne vyrabi elektrinu i teplo? Da se toto dodane teplo zmerit? Je toto teplo dodavano ve forme napr. Tepleho vzduchu nebo je dodavana tellonosna latka?
Dekuji za podrobnejsi informace
Vážený pane,
každá elektrocentrála se spalovacím motorem produkuje elektřinu i teplo současně.

Každý spalovací motor, který pohání generátor elektrocentrály, produkuje teplo. Je to stejné jako u auta. Palivo se v motoru spálí - tedy přemění se na teplo - a část tohoto tepla se převede na pohyb. Zbytek tepla se zmaří v chladiči. Můžete počítat s tím, že na 1 kWh elektřiny připadají zhruba 2 kWh tepla. Menší elektrocentrály mají motor chlazený jen vzduchem, větší mají kapalinové chlazení a chladič obdobný jako chladič v autě.
Kapalinový okruh můžete tedy napojit na výměník, kde budete ohřívat například vodu do ústředního vytápění. Běžně se takovéto řešení nenabízí, protože se předpokládá jen krátkodobý provoz centrály. Pro větší využití tepla by bylo možné instalovat výměník na chlazení výfukových plynů.

Pokud byste tedy chtěl využít elektrocentrálu jako zdroj tepla, musel byste ji individuálně upravit.

S pozdravem
M. Šimůnek, K,. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk