Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.4.15 / dotaz č. 57247
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ohledně vypracovávání energetického hodnocení RD pro účely NZÚ 2015.
1. V metodickém pokynu je uvedeno, že "Součinitel prostupu tepla se stanoví bez vlivu zeminy přilehlých nevytápěných prostor. Přídavné tepelné odpory Ru se do výpočtu součinitele prostupu tepla nezahrnují."
Znamená to tedy, že když počítám U podlahy na terénu, tak nestanovuji Uekv a to, že za prostředí za konstrukcí stropu nad nevytápěným suterénem, se považuje jako by tam bylo prostředí vnější? Anebo to jenom omezuje použití prostého odhadu činitele "b"?
2.
Když pro lambdu tepelné izolace (při výpočtu U obvodové zděné stěny)zadám přirážku ZTM : 0,04 pro EPS + 0,02 kotvení, nemusím již vůbec zadávat korekční člen deltaU zohledňující tepelné mosty?

Děkuji Vám moc za odpověď.
Dobrý den.
add 1)
Samotný součinitel prostupu tepla stanovíte bez vlivu zeminy a přilehlých nevytápěných prostor. Přídavné tepelné odpory Ru se do výpočtu nezahrnují (viz Metodický pokyn A.3.). Dále stanovíte přenos tepelných toků stavebními konstrukcemi přilehlými k zemině, které se stanoví podle ČSN EN ISO 13370:2009. To znamená, že stanovíte ekvivalentní součinitel prostupu tepla (Uekv) u podlahy na zemině (viz A.2.3.). V případě přenosu tepla mezi prostory s různými teplotami musíte využít zónování.
add 2)
Pokud vliv kotvících prvků a vlhkostní přirážku zadáte pomocí součinitele ZTM, pak je předpoklad, že korekční člen dU=0,00 (pokud se ve skladbě obvodové stěny nevyskytují další tepelné mosty).