Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.19 / dotaz č. 103631
Dobrý den,
V dřevostavbě máme mezi vytápěným prostorem (ložnice) a nezateplenou půdou instalované půdní schody s poklopem Dolle F30. Strop je zateplený 40cm minerální vaty, ale poklop je tvořen pouze dvěma 3mm silnými jednostranně lakovanými HDF deskami, mezi kterými je 50mm tlustá minerální izolace. V průběhu letošní zimy se nám horní HDF zkroutila, poklop byl vyměněn za nový, ale bohužel během týdne se zkroutil i nový poklop a na horní HDF se objevily tmavé mapy. Výpočtem na internetu u-wert.net jsem zjistil, že dochází ke kondenzaci ve skladbě poklopu. Dle mého názoru nelze tento poklop provozovat mezi zatepleným a nezatepleným prostorem, vždy bude docházet ke kondenzaci. Můžete prosím ověřit, zda jsou mé závěry správné?. Jedná se o dřevostavbu v záruce, stavební firma je ale poněkud bezradná. Dodavatel poklopu tvrdí, že poklop dodává bez problémů na evropský trh.
Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Uvedený typ poklopu možná není úplně vhodný pro daný dům a strop a není dostatečně tepelně izolovaný. Je tu velký nepoměr mezi tepelnou izolací stropu 40 cm a tepelnými vlastnostmi poklopu, kde jsem našel v technickém listu uvedenou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,96 (W/m2.K). To není mnoho.
Při výpočtu kondenzace podle standardního programu závisí nejen na parametrech a tloušťce jednotlivých vrstev konstrukce, v daném případě poklopu, ale také na okrajových podmínkách. Vzhledem k dobré izolaci stropu, což je dobře, bude teplota na půdě spíše nízká, patrně i dost pod 0°C. Pak není divu, že teplotní spád v malé vrstvě izolace víka je značný a vata jako výplň je nasákavá. Otazník je i nad materiálem HDF desky. Ložnice může zase produkovat především v noční době, dost vzdušné vlhkosti, která se celkem logicky transferuje tam, kde je nejmenší difúzní odpor. To může být právě poklop, jinde na podhledu bude nejspíše parozábrana.
Rozhodně by se v případě selhání tohoto typu měl pořídit výrobek jiný.
Při výběru by mělo hrát roli, jaké jsou požadavky požární (v technickém listu neuvedeno) ale hlavně, jaké materiály jsou použity na opláštění a výplň. Opláštění může být z pozinkovaného plechu, spodní deska i na bázi dřeva nebo lamina, ale tak lakovaná nebo doplněna fólií, aby zajistila paronepropustnost. Nebo lepší použít výplň ne z MV, ale například XPS nebo polyuretanové desky, ale zase pozor na požární požadavky. Důležité je již zmíněné těsnění a samozřejmě správné osazení s provedením důsledného utěsnění po obvodu rámu schodů. To že schody někde fungují, není směrodatné. Výrobce by měl přesněji deklarovat, do jakého prostředí lze daný výrobek použít a kam již ne.
V současné době je již velký výběr půdních schodů s různými materiálovými kombinacemi jak pláště desky, tak vnitřní tepelné izolace. Na tepelně izolační vlastnosti těchto výplní jsou kladeny stále vyšší požadavky a to především v souvislosti s nízkoenergetickými domy, nebo domy pasivními, kde k požadavkům přistupuje vzduchotěsnost.
K dispozici jsou například půdní schody určené pro pasivní domy, které jsou od původně rakouského výrobce s doporučením Passivhaus. Koeficient prostupu tepla je uváděn 0,17 (W/m2.K), tepelné izolace ve víku je 20 cm a s doplněním horního izolačního víka s dalšími 6 cm tepelné izolace součinitel U až 0,13 (W/m2.K).
Ve standardnějším provedení v tloušťce izolace 16 cm U 0,34 (W/m2.K). Jsou dobře těsněné, což omezuje pronikání vlhkosti do půdního prostoru.
Jinou variantou je doplnění další izolační horní desky, nebo systémového horního poklopu (dodává i výše uvedený výrobce). Doporučením řešením je ale použití jednoho uceleného výrobku mnohem lepších tepelných vlastností a případných doplňků určených pro daný výrobek.
Kvalitní půdní poklop bude jistě dražší, ale vzhledem k problémům které se pak mohou objevit (spíše než pro úsporu tepla, je to malá plocha) se investice vyplatí.

Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk