Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.3.19 / dotaz č. 105191
Dobrý den,rád bych nově zkolaudovanou stavbu rodinného domu vybavil fotovoltaickými panely, battery boxem, střídačem atd. tak, aby splňovalo požadavky Zelené úsporám kategorie podpory C.3.7. Poptal jsem řešení, které se mi technicky líbilo, ale prý dotaci nelze získat, protože dům má z minulých let příliš malou spotřebu. Argumentuji tím, že dům je zkolaudován nedávno (podzim 2018) a nejel naplno. Navíc v rámci rekonstrukce chci nahradit dosavadní plynový ohřev užitkové vody kombinovaným bojlerem což odběr elektřiny jistě hodně zvýší.Lze pro získání dotace použít nějaké simulace budoucího odběru, nebo jsou rozhodující jen historická data? Kdo je případně případně oprávněn simulaci tvořit? Děkuji předem za odpověď.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Instalaci fotovoltaického systému lze instalovat do stávajícího nebo nově postaveného objektu i ve fázi výstavby viz pokyny NZU. (https://www.novazelenausporam.cz/dokumenty/detail/?id=591)

"Podoblast podpory C.3 – Instalace solárních termických a fotovoltaických systémů
V této podoblasti je podporována instalace solárních termických a fotovoltaických (FV) systémů do dokončených rodin- ných domů a do novostaveb rodinných domů (včetně rozestavěných). "

Pro stanovení správného odběrového profilu jsou důležitá vstupní data o provozu a systémů, které elektrickou energii využívají. Existují také již předpřipravené odběrové diagramy, ale ty nemusejí vždy postihnout Váš chod domácnosti. Toto vše je možné řešit s energetickým specialistou, který Vám pomůže profily správně vytvořit. Ve většině případů také je možné s potencionálním dodavatelem systém naladit na Váš provoz v návaznosti na získání dotace. Tito dodavatelé přímo spolupracují s energetickými specialisty.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk