Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.3.19 / dotaz č. 105214
Dobrý den,

plánujeme pasivní dřevostavbu. Hodláme vybudovat i zemní vzduchový výměník. K němu mám pár nejasností, na které jsem nenalezl uspokojivou odpověď:

- z vícero zdrojů vyplývá, že potrubí o průměru 100mm má nepatrně vyšší výkon, než potrubí 150mm a to zase nepatrně vyšší, než potrubí 200mm. Přesto se speciální potrubí pro zemní vzduchové výměníky nabízí jen ve velikosti 200mm. Proč ne i v menším rozměru, když je efektivnější?

- některé zdroje uvádí možnost použití klasického PE nebo PP odpadního potrubí, jehož cena je ani ne třetinová. V čem je tedy rozdíl? Pokud zemní výměník nebude v jarním a podzimním období "tvrdě" odstaven, ale bude zachován alespoň minimální průtok vzduchu, nemělo by, domnívám se, docházet ke vzniku plísní a množení bakterií ani bez speciálního antibakteriálního povrchu

- většinou se uvádí doporučená délka 25-45m. Pokud to dovolují podmínky pozemku, dá se vybudovat i např. 100m? Nebo je to již zbytečné/neefektivní?

Děkuji za odpovědi
Dobrý den,
obecně od instalace zemního vzduchového výměníku se spíše upouští. Realizace je poměrně drahá s poměrně nízkou účinností. Pokud je realizována v rámci jiných výkopových prací, případně svépomocně.

Co se týká materiálů, je velmi důležité použít potrubí určené právě k tomuto účelu, přiu použití jiného potrubí bývá jednak problém s dostatečnou těsností a také s hygienickou nezávadností. Odpadní potrubí je určeno k vedení naprosto jiných věcí, než je vzduch pro dýchání. Co se týká průměru, tak menší průměr, bude mít zase větší tlakovou ztrátu, proto se dělá potrubí 200mm.

100m délka se vybudovat dá, nicméně opět se budou zvyšovat tlakové ztráty a finanční náročnost, toto bych nedoporučoval.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk