Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.9.19 / dotaz č. 111037
Chci se zeptat, jestli by bylo možné čistě kvůli finanční úspoře oželet veškeré venkovní stínění (přednostně žaluzie), a dostatečně uspokojivě (je mi jasné, že ne na 100%) jej nahradit pořízením reflexivních skel oken + umístěním pouhých vnitřních rolet/plisé. Jde o to, že budu mít možnost pasivně chladit ze zemního vrtu do podlahového topení, čímž by se nadměrné solární zisky alespoň částečně kompenzovaly? Je toto řešení nebo byste doporučil alespoň na část oken venkovní stínění umístit? Když to vezmu číselně, tak solární faktor běžných trojskel by měl u mě být 0,62, redukční součinitel vnějšího stínění 0,25, vnitřního pak 0,5. Z toho mi vyplývá, že u reflexivních skel, které budou mít solární faktor někde kolem 0,5 nebo i níž?? nám vychází procento do domu proniknuvší tep. energie při zastínění nějakých 15% vs. 25%, což už není podle mě takový rozdíl...
Jedná se o novostavbu RD v pasivním standardu, jižní fasáda cca 50% plochy zasklení.
Dobrý den,
venkovní zasklení je obecně účinnější, přesně jak jste psal. Navíc je toto stínění také možné řídit a na zimu nepoužívat a tím získat jižními okny maximum solárních zisků, které v budově v zimě chceme. U reflexních fólií tomu tak nebude a okna budou mít horší propustnost solárního záření celoročně. Nevýhoda reflexních fólií může být také jiné podání barev při pohledu z interiéru.

Co se týká dochlazení ze zemního vrtu, tak to možnost je, nicméně stále závislá na technologii. Vhodnější je přehřívání zabránit, než dům nechat přehřát a následně řešit chlazení.

Doporučuji alespoň na jižní a západní okna umístiti vnější stínění.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk