Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.10.19 / dotaz č. 111943
Dobrý den, rád bych navštívil vaše Centrum pasivního domu, nicméně protože jsem z Plzně, je vzdálenost trochu limitují, tak bych chtěl alespoň využít možnost dotazů přes email.

1) Často se uvádí že náklady na stavbu pasivního domu jsou téměř stejné nebo jen málo vyšší (5-10%) než stavba běžného domu - otázka je zda to platí i v současné době, kdy za poslední 2 roky šli ceny materiálů a práce rapidně nahoru, a také je časté že pokud je stavba prováděna dodavatelsky, tak firmy svoje práce v případě pasivních domů značně přidražují, ale zároveň nejsou často dodrženy správné postupy a kvalita provedení (mohou vznikat reklamace a vícenáklady). Také když si vezmu jenom technologie a materiály navíc které odlišují ne-pasivní dům a pasivní dům: 150-200 tis. rekuperace, 100-150 tis. zateplení navíc, 50 tis. náklady na řešení vzduchotěsnosti, 150 tis. předokenní žaluzie jako stínění, náklady za tepelné čerpadlo (ty jsou ale vyvážené nižšími provozními náklady na vytápění a sníženou sazbou elektřiny), kvalitnější okna atd. - tudíž prostým součtem mi vychází že vícenáklady jsou značně nad 10%.

2) Pokud bych stavěl pasivní dům bez cílení na dotace, a dodržel bych dostatečnou izolaci a neprůvzdušnost, ale nenainstaloval bych rekuperaci, nehrozí zvýšené riziko plísní a vlhkosti? (Konkrétně se bavím o bungalovu, VPC zdivo, zateplení stěn a podlahy polystyren, strop zateplení-OSB-parotěs-SDK, podlahové topení, 1/3 okna fix)

3) V rámci dotací Nová zelená úsporám je nejvyšší částka dotace 450 000 Kč, ale zároveň se uvádí že je hrazeno pouze 1/2 vynaložených nákladů. To znamená že je dotována 1/2 vynaložených nákladů na technologie k pasivnímu domu (např. pořídím Tep.čerpadlo za 300 a rekuperaci za 150, a dotace bude 225), nebo vynaložené náklady za celou stavbu , tudíž celková částka je značně vyšší, takže dostanu dotaci na dům 450?

S pozdravem
Dobrý den,
děkuji za dotazy, odpovídám postupně dle otázek.

ad 1) Toto tvrzení stále platí. Ceny stavebních materiálů šli nahoru, ale to pro všechny stavby. Úsporný dům není o větších izolacích, lepších oknech nebo technologii. Jde především a promyšlený koncept budovy, správnou orientaci, umístění a množství prosklených ploch. Což nepřináší žádné vícenáklady, ale energetickou náročnost budovy ovlivňuje nejvíce. Co se týká řízeného větrání, tak v současné době stavět dům bez řízeného větrání je velký hazard se zdravým obyvatel a velmi diskomfortní záležitost, proto je otázkou, zda řízené větrání vnímat jako vícenáklad. I pokud se zvyšují tloušťky tepelných izolací, tak cena samotné izolace je velmi nízká a na stavbě je jedno, zda se lepí na fasádu 10, 20 nebo 30 cm, cena chemie pro lepení a na fasádu je stejná. Dalším příkladem je stínění, to by přece mělo být řešeno i u běžného domu, ne jen u pasivního, i u běžného domu nechceme aby se přehříval. Na toto nemá pasivní standard žádný vliv, jen je to jeden z hlídaných parametrů, což je spíše plusem.

ad 2) i u běžného domu je těsnost objektu velice vysoká. Dům bez řízeného větrání bude vždy problematický a jeho stavbu bych nedoporučoval. Nicméně i tak, je lepší mít dům těsný, než netěsný, který bude mít problémy s lokální kondenzací vody, bude mít zvýšené ztráty atd.

3) maximální dotace v rámci dotačního titutlu nové zelená úsporám oblasti B je 450 000Kč s touto dotací se vhodně kombinuje podoblast B.3 což je 35 000Kč, celkem tedy 485 000Kč. Dotace tvoří maximálně 1/2 uznatelných nákladů, což jsou v jednoduchosti veškeré náklady na obálku budovy a technologie (stěny, izolace, podlaha, střecha, okna, rekuperace, vytápění, příprava teplé vody atd.). Neměl by být problém prokázat dvojnásobek dotované částky.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk