Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.20 / dotaz č. 116959
Dobrý den,
prosím vás přemýšlím o kombinaci tepelného čerpadla vzduch voda a fotovoltaické elektrárně právě na pohon tepelného čerpadla a další využití v pro svícení atd.
Zajímalo by mne zda tato kombinace je ekonomická či nikoliv i při získání dotací z programu zelená úsporám.
Děkuji
Dobrý den, děkuji za váš dotaz.

Pro stanovení ekonomické efektivity je potřeba porovnat si cenu elektřiny ze sítě a z FVE.
Pokud máte tarif D57 (obvyklý tarif pro TČ), pak máte v letošním roce k dispozici elektřinu ze sítě za cca 2,30 Kč/kWh (podle vašeho dodavatele elektřiny). Jde o elektřinu pro tepelné čerpadlo (nízký tarif, po dobu 20 h denně). Vaši přesnou cenu zjistíte z faktury. Pozor, je třeba uvažovat jen platby za kWh. Stálé platby za jistič platíte bez ohledu na spotřebu.
FVE bez akumulace stojí cca 55 tis. Kč/kW (včetně DPH). Roční výroba je v ideálním případě 1000 kWh/kW (spíš trochu méně, zejména při nešikovném umístění panelů ). Při 20 letech životnosti je cena elektřiny „zadarmo ze sluníčka“ okolo 2,75 Kč/kWh. Bez dotace se tedy kombinace TČ a FVE nevyplatí.
Navíc, pokud nedokážete využít veškerou vyrobenou elektřinu z FVE (to je v létě, když netopíte, docela častý stav) a využijete třeba jen 80 % vyrobené elektřiny, stoupne odpovídajícím způsobem i cena elektřiny z FVE. Můžete sice přebytky dodávat do sítě, ale za cenu 0,3 až 0,7 Kč/kWh, což není moc výhodné.
Abyste kompenzoval to, že stát a distributoři elektřiny nestojí o „cizí“ elektřinu z FVE dodávanou do sítě, můžete si k FVE pořídit ještě akumulátor. FVE s akumulací stojí cca 80 tis. Kč/kWp, výsledná cena elektřiny je pak 4 Kč/kWh. To opět není ekonomicky výhodné.

Případná dotace z programu Nová zelená úsporám může ovšem cenu elektřiny z FVE snížit, až na polovinu. Pak už se instalace vyplatí.

Doporučuji zjistit nebo odhadnout denní a roční průběh spotřeby elektřiny ve vaší domácnosti a podle toho stanovit velikost FVE a investiční náklady a výši dotace. Odhadnete také lépe to, zda vám FVE přinese úspory v tisícikorunách nebo jen desetikorunách ročně.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný, EkoWATT