Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.6.20 / dotaz č. 117584
Dobrý den,

Po otřesné zkušenosti s firmou Nord Line a nezájmem firmy o zákazníka, který zakoupil tepelné čerpadlo(a firmou doporučených servisních techniků-podvodníků) jsem se rozhodl tento "výrobek" demontovat!
Topím zatím 25Kw dřevoplynový m kotlem s 1000lit. aku nádrží.
Čerpadlo které hledám musí být tiché, nemohu rušit sousedy.Hledám tedy optimální čerpadlo cena/výkon, jaké se nabízí na trhu v roce 2020.Čerpadlo by mělo mít výkon 19,5Kw a nevím, zdali nekoupit čerpadlo, kde by výkon mohl být extra regulovatelný, podle potřeby a počasí.
Děkuji Vám předem za odpověď.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Vhodný výběr tepelného čerpadla je závislý na mnoha faktorech a parametrech. Bez znalosti fungování domu, typu otopných těles a ohřevu teplé vody (ohřev TV) lze těžko určit výstupní parametry tepelného čerpadla jako jsou požadovaná výstupní teplota otopné vody a požadavek na teplotu vody na ohřev TV.
Obecně je tepelná čerpadla vhodné instalovat do otopných soustav s nižším teplotním spádem, kde se využívá naplno topný faktor. Vámi definovaný požadavek na tepelné čerpadlo o výkonu kolem 20kW je dost specifický. Regulace výkonu tepelného čerpadla většinou probíhá definováním ekvitermní křivky v systému řídící jednotky, která umožňuje na základě teplotních čidel reagovat na vnější klimatické podmínky.
Mezi možné vhodné výrobce by mohli patřit IVT, Viessmann, Vaillant... Při výběru je vždy vhodné se domluvit na prohlídku již instalovaného tepelného čerpadla o požadovaném výkonu na konkrétní realizaci.
Doporučoval bych před samotným výběrem tepelného čerpadla přesně si stanovit parametry a požadavky na výstupní teploty a podrobně navrhnout systém vytápění a ohřevu TV autorizovaným inženýrem v oboru technické zařízení budov.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk