Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.6.20 / dotaz č. 118116
Dobrý den,
chtěla jsem Vás požádat o radu: mám kotel Baxi Luna s ohřevem TUV v bytě 1+kk. Nevím, jakou ideální teplotu pro ohřev TUV zvolit, teď mám 45 °C, ale když napouštím vodu do kyble, je skoro studená, když umývám nádobí, nemusím mísit se studenou vodou a stačí to, stejně tak na sprchování to stačí. Pro celkové zdravé fungování kotle a úspornost je vhodné nastavení TUV 45 °C a teplota otopné vody v kotli na 45 °C, tak to mám momentálně nastaveno nebo zvolit jiné teploty ?
Děkuji Vám mnohokrát za odpověď
a přeji krásné dny
Dobrý den a děkuji za dotaz. Kotle BAXI jsou kotle kondenzačního typu a jejich účinnost závisí na využití kondenzačního tepla spalin. Aby bylo možno kondenzační teplo využít, je nutno spaliny vychladit pod kondenzační teplotu, která je podle druhu paliva cca 55 - 60 °C Tomu odpovídá teplota vratné otopné vody cca 50 °C
Při udávané teplota 45 °C je tedy kotel provozován hospodárným způsobem. Teplota připravované teplé vody závisí na způsobu její přípravy. Při průtočném ohřevu její teplota odpovídá nastavení provozních parametrů kotle a závisí na intenzitě odběru vody. Pokud by teplota vody nepostačovala, je možno ji zvýšit Podle údajů výrobce se může pohybovat v rozmezí 35 až 60 °C . Při zásobníkovém způsobu ohřevu se teplota vlivem intenzity odběru nemění a je možno ji využívat v uvedeném rozmezí teplot.
Dotaz neuvádí, jaké jsou provozní podmínky v zimním období, zejména zda je teplota otopné vody kolem 55 °C dostačující Výrobce uvádí možný rozsah teplot otopné vody 25 – 80 °C. Při vyšších teplotách ale kotel nepracuje jako kondenzační, ale jako klasický plynový kotel ale při poněkud nižší účinnosti.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk