Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.11.20 / dotaz č. 122638
Dobrý den,
prosím o radu v následujícím složitém dlouhotrvajícím problému. Týká se mého bytu ve zvýšeném přízemí zatepleného paneláku T06B,.
Od od ledna 2017 dochází celoročně vzduchotechnikou jiných bytů k zásahu do mého bytu a vyvolání táhnutí chladného a znečištěného vzduchu a tím i ke zvýšené spotřebě tepla oproti období do roku 2017. To vše se děje nepravidelně, nelze řící, že když do bytu vstoupíte, že to táhnutí tam bude.
V současnosti mi píší na rozúčtování z SVJ, že mám spotřebu tepla o 50 procent vyšší než je průměr domu,tím samozřejmě i hodně platím a přitom teplo v bytě nemám.
Doporučená opatření od odborníků provádějících různé testy v mém bytě byla realizována( v době testů si ale majitelé vzduchotechniky dávali pozor a nezapínali ji), nic z toho nepomohlo. To, co záleželo pouze na prostorách SVJ realizováno nebylo, protože nebyla vůle výboru SVJ to na shromáždění schválit.
Vysvětlení detailů bych provedla ústně, protože jich je hodně a některé nemusí být pro řešení podstatné.
Předem děkuji za pomoc.
Dobrý den,

na základě Vašeho dotazu a telefonického dozpřesnění, Bych Vám nejprve doporučil ověřit, zda dojde ke změně v případě, že utěsníte průduchy do odvětrání WC, koupelny a kuchyně (digestoř). Pravděpodobně může docházet k vytvoření podtlaku v domě vlivem zapojení výkonných ventilátorů/digestoří v jiných bytech. Dům je s novými okny čímž došlo k utěsnění a nedochází tak k přisunu vzduchu do jednotlivých bytů. Dále bych doporučil zkontrolovat zda táhne vstupními dveřmi a případně provést jejich utěsnění. Dalším místem je zkontrolovat zda jsou okna na chodbě/schodišti otevřená alespoň na mikroventilaci a tím umožňovat přívod vzduchu do schodiště a následně netěsnostmi vstupních dveří do bytů, kde jsou výkonné ventilátory. Doporučuji ještě prohlédnout a analyzovat znova termosnímky oken, zda jsou opravdu těsná. Pokud jsou těsná nemělo by docházet k "pohybu" záclon.

S pozdravem
Jiří Tencar
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Jiří Tencar - EKIS Praha Ecoten tisk