Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.21 / dotaz č. 124932
Dobrý den, koupila jsem chatku nedaleko Prahy (cca 80m2). Chystám rekonstrukci. Chata bude využívána cca 2 os. rekreačně (v zimě příležitostně). Topení jsou malá krbová kamínka jež by měly většinu plochy zvládnout vytopit. Koupelna,WC a chodba bude patrně el. podlahové vytápění. přes 1-2 solární panely připevněné na střechu? Střecha má myslím ideální nasměrování JJZ Ohřev teplé vody 80 l kotel na elektřinu. Ráda bych přispěla svou "trochou" do mlýna a zároveň třeba i ušetřila nějakou korunu a volila i ekologičtější variantu. Je možné získat nějakou energii. Předem děkuji za informaci.
Dobrý den,
dotaz přesně nespecifikuje všechny okolnosti, na jejichž základě by bylo možno jednoznačně odpovědět na položenou otázku, pokusím se tedy o obecnější komentář:
1. není zřejmé v jakém technickém stavu chata je a v jakém rozsahu je plánovaná rekonstrukce. S ohledem na rozsah rekonstrukce a uživatelský profil (rekreační využití bude nutno přesněji definovat) bude třeba v první řadě posoudit, jestli tato rekonstrukce bude vyžadovat plnění podmínek zákona 406/2000 Sb. v aktuálním znění. Z toho pak vyplynou požadavky na rozsah prováděcí dokumentace a schvalovací řízení.
2. Není zřejmé, zda máte na mysli i solární panel termický nebo jen fotovoltaický. Teoreticky lze sice využít oba, avšak důvodem realizace ve Vašem případě určitě nebude ekonomické hledisko. Dotace z programu Nová zelená úsporám jsou určeny pouze pro rodinné domy a bez dotace jsou tyto technologie dosud ekonomicky těžko zdůvodnitelné, tím spíš, že se nebude jednat o celoroční trvalé využití. U termických panelů by bylo navíc nutno technicky řešit komplikace s ochranou proti zamrznutí systému v zimní odstávce a naopak s přebytkem tepla v době letní nepřítomnosti. Fotovoltaické panely malého výkonu budou s ohledem na množství produkované energie extrémně drahé a pro účel odporového podlahového vytápění nedostatečné.
3. Ohřev teplé vody v 80-litrovém elektrickém zásobníku je diskutabilní s ohledem na frekvenci využívání. Přijatelnost takového provozu bych podmínil dálkovým ovládáním ohřevu tak, aby voda nebyla zbytečně nahřáta v době nepřítomnosti, nebo bych volil rychloohřev s minimální akumulací v místě spotřeby. Nákladově přijatelné „ekologické“ řešení může v letním období pro sprchování poskytnout solární zařízení na principu černé hadice nebo vaku nabízené v prodejnách zahradní techniky.
S pozdravem J. Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský - EKIS Vysoké Mýto Czechia-Moravia tisk