Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.7.21 / dotaz č. 127774
Dobrý den, chci měnit plynovou karmu v koupelně za elektrický bojler o objemu 20-30 litrů. Zajímá mě: Je nutné mít nějaké povolení od distributora elektřiny? A podávám to sám nebo elektrikář, případně firma, co to bude dělat? A pokud sám, tak je jedno jak dlouho předem? Nebo se to musí oznamovat jenom v případě žádosti o nízký tarif? Má smysl při tak malém bojleru žádat o nízký tarif? Platby za plombovaní, výměna se zbytečně protáhne a úspora za 8 hodin nízkého tarifu asi nebude nějak vysoká, navíc když cena za vysoký tarif bude vyšší než je teď)? Je možné bojler připojovat přes zásuvku a ne přímo do zdi, aby se mohl dle potřeby odpojit? Např. přes léto jsem na chatě. Jde to připojit přes zásuvku při nízkém tarifu? Co musí splňovat taková zásuvka? Jaká by měla být velikost jističe, aby utáhl bojler cca2000W? Nynější jistič je 1x25A. V domácnosti stále jede jen lednice, pračka se zapne 1x týdně, lux 1x týdně, nejsou žádné spotřebiče s dalším velkým odběrem a které jedou i současně anebo často). Jak postupovat při nutnosti navýšení jističe? Musí se to zase ohlašovat distributorovi elektřiny nebo ne a udělá to rovnou elektrikář?
Za jak dlouho je to možné zrealizovat a jaký je postup? Od prvního elektrikáře, přes odpojení karmy, zrušení komínu.... až po zapojení bojleru? Jaká bude asi cena za celou výměnu – práce, materiál? Nepočítám cenu bojleru, ta může být 3.000 Kč nebo také- 8.000 Kč, záleží jaký vyberu.
Karmu budeme mít 20 let a nebyli jsme s tímto způsobem nikdy nějak zvlášť spokojeni. Poslední dobou ale není možné nastavit požadovanou teplotu na sprchu - chviličku teče akorát, ale než se nadáte teče horká anebo zase studená, takže nastavujete a nastavujete a voda teče a teče a zbytečně odteče i 20 litrů vody neustálým přenastavováním karmy. Je nutná výměna a revizák doporučil bojler, že je to lepší než karma a i to celkově vyjde levněji. U karmy jsou velké výdaje na povinné roční kontroly, každé 3 roky revizák, roční kontrola komína atd.
Tak nevím, co to jsou dnes všude za odborníci. Jeden tvrdí bojler, druhý karmu, třetí v žádném případě ani jedno, ale průtokáč.
Když začínám zjišťovat, co by ta výměna na bojler všechno obnášela - od elektrikáře, nové vývody vody, totálně rozbité obklady, rušení komína, tak nevím?
Prosím o radu, co by bylo nejlepší - bez velké přestavby koupelny? Děkuji předem za odpověď.
Děkujeme za dotaz.
Detaily postupu při žádosti o změnu tarifu a podmínky pro jeho opatření je nejlépe získat od příslušného distributora. V městě, kde bydlíte, má místní distributor kancelář pro styk s veřejností i poradenské místo, kde Vám poskytnou informace z první ruky a vybaví Vás potřebnými formuláři.
Neznám všechny okolnosti, ale překvapuje mne malá velikost zásobníkového ohřívače vody. Při výpočtu energetické náročnosti bytu nebo rodinného domu se většinou uvažuje o spotřebě 30 až 40 litrů teplé vody na osobu a to při její teplotě 55 °C. Je třeba si uvědomit, že sebehorší plynová karma je schopna ohřát kdykoliv jakékoli množství vody. U akumulačního ohřevu elektřinou je k dispozici elektřina jen osm hodin denně a zbytek doby se musí pokrýt zásobou teplé vody. Pokud byste chtěl průtokovou přípravu plynem nahradit elektřinou, musel byste použít příkon 18 – 24 kW, což je tak výkon té karmy, když ohřívá vodu při sprchování nebo napouštění vany. Na to už by Vám asi stávající jistič nestačil, na 2000 W pro elektrickou patronu je stávající jistič dostatečný, možná zbytečně velký.
To je právě výhodou akumulačního ohřevu, že potřebujete malý příkon, který nahrazujete delší dobou ohřevu. Také můžete pouštět teplou vodu na několika místech současně.
Výhodou je, že v rodinném domě získáte osm hodin elektřiny denně v nízkém tarifu.
Doporučoval bych připojení na pevno, zásuvka a zástrčka přenášejí poměrně vysoký výkon po dlouhou dobu a to může vést k vyhřátí materiálu a poškození. Na druhou stranu zástrčka umožňuje zapojení do „normální“ zásuvky při vypotřebování teplé vody, ale ohřátí trvá dlouho.
Cenu za práce zjistíte podle nabídek při výběru firmy.
Nové průtokové ohřívače jsou sofistikované a dokáží udržet konstantní teplotu.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk