Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.8.21 / dotaz č. 129132
Dobry den, stavime z vapenopisku PD. Dum ma 2NP, pultovou strechu na steico nosnikach, zaklopene OSB. Strop 1NP je z Neico konstrukce. Vzduchotesna rovina je vnitrni = tvori ji podlaha, omitky a zaklopy OSB. Spoje OSB jsme prelepili airstop flex paskami a OSB+vapenopisek airstop plasto band paskou.

Otazka zni: je potreba prelepovat paskami i rohy obvodovych sten, spoje podlaha+obvodova stena, Neico+obvodova stena, pricky+obvodova stena? Vsechny vyse uvedene spoje jsou jiz natazeny flexibilnym lepidlem (priprava na lepeni pasek).

Nyni jsme se setkali s jinym nazorem, a to ze lepeni vyse uvedenych spoju je zbytecne plytvani financi a energie a ze omitka je zcela dostacujici.

Predem dekuji za vas nazor a doporuceni
Dobrý den, u spojů stěn (například obvodová stěna a stěna vnitřní), které jsou dle doporučení výrobce zděny takzvaně "natupo" je třeba před samotným výzvědním vnitřní stěny obvodovou stěny opatřit v tomto místě souvislou vrstvou (nejčastěji natažením stavebního lepidla. Je tak zajištěna souvislá vzduchotěsná vrstva na obvodě. U podlahy je potřeba opět základní vrstvu omítky (nebo vrstvu lepidla) natáhnout až po rovinu hydroizolace stavby. Zde je zakládací malta a většinou to takto stačí. Pokud chcete mít detail velmi kvalitně vyřešený, je ještě možné do tohoto spoje (lepidlo/hydroizolace) použít tmel. Doplňování styků zdi páskami jsem ještě na žádné stavbě neviděl a při dodržení klasického postupu daného výrobcem, si myslím, že je to zbytečné.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk