Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.9.21 / dotaz č. 131142
Dobrý den,

v současné době jsem obdrželi projekt na výstavbu RD. Měli jsme požadavek na energetickou náročnost B a směřovat ho více k A. Ale dostal jsme teď štítek PENB s označením třídy C. Je možné zaslat tento štítek a s někým zkonzultovat, jaké konstrukce je potřeba zlepšit pro dosažení celkové třídy B. Popř. když pak pořídíme fotovoltaiku tak se dostat do A?

Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den,

naneštěstí není z Vašeho dotazu zcela zřejmé, co je cílem Vašeho snažení pro získání lepšího energeticky úspornějšího označení.

Pokud jde o to, abyste dokázali čerpat dotace třeba z Nové zelené úsporám, kde již jsou známy nové závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory (pro RD lze stáhnout na https://www.novazelenausporam.cz/dokumenty/detail/?id=2532) s podáním žádosti od 12.října, je potřeba se zaměřit i na další hodnoty z PENB, nejen na označení A, B, C apod., která jsou součtem měrných hodnot za celou budovu.

Vzhledem k tomu, že jste obdrželi teprve projekt na výstavbu RD, šlo by na novostavbu pro bydlení dle paragrafu 2 vyhlášky č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území, ve znění pozdějších předpisů, čerpat dotaci z NZÚ v rámci oblasti B, kde je výše podpory stanovena energetickou náročností s důrazem na použití obnovitelných zdrojů energie až do výše 500.000,- Kč. Podmínkou pro poskytnutí podpory v dané podoblasti podpory je dosažení určitých technických parametrů některých zřejmých i v PENB. Součástí PENB jsou také doporučená opatření ke snížení energetické náročnosti včetně posouzení vhodnosti těchto doporučených opatření. Autor Vašeho projektu, který má všechna potřebná vstupní data pro výpočty a tvorbu průkazu by Vám měl podat bližší a konkrétnější informace k Vašim dotazům.

Konzultovat štítek můžete např. s některou z firem ze seznamu specialistů na těchto stránkách https://2030.novazelenausporam.cz/specialiste/, kde si vyberete obor a případně příslušnou oblast.

Děkujeme za Váš dotaz a přejeme hezký den.

Odpovídá:  Ing. Pavlína Šicová* - EKIS Brno ENKIS tisk