Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.10.21 / dotaz č. 131798
Dobrý den,
obáváme se nárůstu cen energií a tudíž zvažujeme přechod na tepelné čerpadlo vzduch-voda. Stávající vytápění je prostřednictvím ústředního topení (radiátory) spolu s plynovým kondenzačním kotlem 25kW. Kotel je využit taktéž k ohřevu teplé vody. Máme starší RD o výměře 300m2. Neznám tepelné ztráty, mohu uvést pouze to, že okna jsou nově plastová, strop zateplený izolační vrstvou. Za plyn platíme zálohy ve výši 3200,-/měs. . Při vyúčtování (zatím) nic nedoplácíme. Potřeboval bych poradit, zda se nám vyplatí investovat do tepelného čerpadla. Nevím například, jak vypočítat náklady na jeho provoz a jak si spočítat eventuelní finanční roční úsporu, případně i návratnost investice.
Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,
díky za Váš dotaz.
Po delší dobu (prakticky od devadesátých let) platí, že GJ plynu je levnější než GJ v elektřině - při úvahách o růstu cen energií bych tedy vycházel z předpokladu, že plyn bude s +- stejný cenovým odstupem jako doposud kopírovat cenu el. energie.
Pro přesnější úvahu o typu a návratnosti investice do nového tepelného čerpadla by bylo opravu nutné znát tepelné ztráty objektu. Druhou možností je tepelné ztráty odhadnout ze spotřebovaného množství plynu – ze zálohy to není tak přesné (různé ceny dle různých dodavatelů), prosím pošlete spotřebované m3 plynu nebo KWh z roční faktury, ztrátu z toho zkusíme odhadnout.
S pozdravem M. Andrejsová
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami tisk