Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.10.21 / dotaz č. 132033
Dobry den, rekonstruuji stavajici objekt s plynovym vytapenim o vykonu 24kw.

Budu jeste pridavat pet radiatoru o celkovem vykonu 11345kw a kombinovany zasobnik s vymenikem o velikosti 500l.(udaje pro vykon vymeniku v zasobniku udava vyrobce 55kw)
Ma otazka by byla-
1. Kolik budu potrebovat vykon kotle,ktery bude ohrivat radiatory a zaroven boiler,aby stacil nahrat zasobnik max za 4hodiny na teplotu 55C.
(mohu zanechat stavajici kotel pro puvodni rozvod a pro novy rozvod radiatoru s boilerem mohu instalovat kotel novy) je mi jedno jestli bude 1 kotel novy pro celkove vytapeni ci pridame novy a budou tudis dva na sobe nezavisle.
2. JE dostacujici 500l boiler pro cca 8pokoju, kde bude po dvouch osobach?(aby kotel stacil dohrivat)

Dekuji za radu.
Vážený pane, děkuji za vaše dotazy.

Pro nahřátí bojleru s objemem 500 l za 4 hodiny na teplotu 40°C vám bude stačit výkon cca 5 kW, tedy asi 10 menší, než je výkon výměníku.

Pokud by kotel měl současně topit (11,3 kW) a ohřívat vodu (cca 5 kW), bude potřeba výkon cca 16 kW.

Výkon 11,3 kW pro vytápění obvykle není potřeba nepřetržitě. Jestliže bude vytápění dočasně omezené a kotel bude pouze ohřívat bojler, bude výkon 16 kW stačit na ohřev za cca 80 minut.
V ubytovacím zařízení se uvažuje spotřeba 50 až 90 litrů na osobu denně. To znamená, že při obsazenosti 16 osob bude nutno 500 l zásobník ohřát až 3x za den.

Doporučil bych vám spíše pořídit jeden kotel s výkonem 40 kW (24 kW stávající výkon + 16 kW pro nový výkon). Bude to jednodušší z hlediska instalace, regulace i provozu. S vyšším výkonem kotle také klesne doba nutná pro ohřev zásobníku, což umožní komfortněji vykrýt ranní a večerní provozní špičky v odběru teplé vody.

S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk