Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.10.21 / dotaz č. 132484
Dobrý den,

Rádi bychom postavili pasivní dům (podkrovní se sedlovou střechou), momentálně zvažujeme zda lehkou dřevostavbu nebo masivní konstrukci (VPC nebo něco jiného).
Dá se říct že je nějaká konstrukce obecně vhodnější pro pasivní dům? Měl by být základní rozdíl pouze v akumulaci tepla?
Bojíme se letního přehřívání (např. přehřátí masivní konstrukce která by se pak v letních vedrech nedala přirozeně vychladit).
Nechceme klimatizaci.

Na jižní straně jsou plánována francouzská okna, rádi bychom stínění jižní strany řešili pasivně buď pergolou nebo stříškou. Kvůli průchodnosti bychom zde nechtěli využívat předokenní žaluzie - byl by problém s přehříváním lehké/masivní konstrukce?

A ještě jeden dotaz k otopnému systému - jaký systém vytápění je ekonomicky optimální pro pasivní domy? Zvažovali jsme vodní podlahové vytápění, ale nevíme jestli to není pro pasivní dům “zbytečné” z pohledu počátečních investic a následného používání.
Není z tohoto pohledu výhodnější elektrická podlahovka nebo například pouze přihřívání vzduchu u rekuperace? Nebo něco jiného?
Dobrý den,
co se týká konstrukčního systému, tak pasivní dům lze postavit stejně dobře jako zděný či jako dřevostavbu. Pokud se obrátíte na zkušeného projektanta, tak oba typy budov budou fungovat úplně stejně.

U stínění na jižní stranu je možné stínění přesahem (pergolou) efektivně použít, opět je potřeba k tomuto přihlédnout při návrhu domu a přesah a stínění správně dimenzovat. Na východní a západní straně přesah už moc účinný není, tam bývá většinou potřeba připojit i jinou formu stínění.

Vytápění je velmi individuální záležitost, záleží na koncepci celého domu a také na vašich preferencích a možnostech. Obecně raději navrhuji teplovodní systémy sdílení tepla kvůli možnosti změny zdroje v budoucnu, které u elektrickcýh zdrojů není možná. Existují však případy, kdy elektrické zdroje dávají větší smysl pro konkrétní budovu.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk