Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.10.21 / dotaz č. 132600
Dobrý den,

chtěli bychom poradit s volbou energie u novostavby, a to s ohledem na faktické užívání domu a na požadavek co nejnižších pořizovacích nákladů (je nám s manželem 50 let, takže je logické, že bychom chtěli co nejkratší návratnost vstupní investice).

Plánujeme přízemní dřevostavbu o velikosti 77 m2 zastavěné plochy. U stavebního pozemku je přípojka na elektřinu i na plyn. Dům bude vybaven běžnými domácími spotřebiči. V domě bude ale také sauna vytápěná elektrickými kamny o výkonu 9 kW, s předpokladem používání 2x týdně v délce 2-3 hodin. Vytápění domu by mělo být podlahové.

Prosíme o komplexní pohled a Vaši radu, s přihlédnutím na náklady, a to jak na pořizovací, tak na provozní (pouze elektřina nebo i plyn?, elektrické nebo teplovodní vytápění?, jaký zvolit kotel?, instalovat tepelné čerpadlo?, vyplatí se v našem případě investovat do solárních panelů?, případně jakým způsobem se dá využít energie ze solárních panelů?, atd.).

Předem moc děkujeme za odpověď.
Dobrý den,

pouze elektřina na vytápění a přípravu teplé vody Vám v dnešní době nevyjde z pohledu požadavku Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB). Nepomůže ani doplnění o termický či fotovoltaický systém, jelikož tyto solární systémy v zimním obdobní tolik nevyrábí. Muselo by se nakombinovat ještě se vzduchotechnikou se zpětným získáváním tepla ("rekuperací"), a lokálním krbem či tepelných čerpadlem (TČ) vzduch-vzduch (klima jednotky s reverzibilní funkcí, fungující v zimním období jako TČ vzduch-vzduch). Při vhodné kombinaci a velikosti těchto systémů pak hraničně.

Vytápění a příprava teplé vody plynovým kondenz. kotlem na zemní plyn vyjde pouze u dobře zateplených domů, což by u dřevostavby mohlo hraničně vyjít, příp. pak doplnění o "rekuperaci", nebo solární systém na přípravu teplé vody, nebo fotovoltaiku.

Vytápění a příprava teplé vody pomocí tepelného čerpadla vyjde samostatně, bez "rekuperace".

Tj. výše uvedené co se týče zákonné povinnosti z pohledu PENBu, jak vychází dle zkušenosti s výpočty, tj. za podmínek do konce tohoto roku. Od 1.1.2022 budou požadavky přísnější.

Ve výše uvedeném neuvádíte, zda plánujete instalaci "rekuperace"? Tu bych osobně doporučil tak jako tak. I vzhledem k velikosti domu. Ať už centrální či decentrální.

Doporučil bych některou z násl. možností:
a) rekuperaci + plynový kondenzační kotel na vytápění a přípr. teplé vody (+ příp. solární systém na přípravu teplé vody),
b) tepelné čerpadlo na vytápění a přípr. teplé vody (+ příp. rekuperaci); pozn. v příp. volby tep. čerpadla bude mít levnější sazbu za el. energii; tep. čerpadlo vzduch-voda, příp. pokud pozemek, tak bych doporučil zvážit země-voda, plošný kolektor;
c) kombinaci tep. čerpadla vzduch-vzduch na vytápění (příp. doplněno o el. podlahovku, podle toho jak bude vycházet v PENBu; pokud vyjde, tak by bylo dobré ji dal), rekuperaci, solární systém pro přípravu teplé vody, fotovoltaiku. Pozn. potom také levnější sazba za el. energii.

Vzhledem k velikosti objektu bych se osobně přiklonil k var. c), a solární systém pro přípravu teplé vody a fotovoltaiku bych dal v nezbytně nutné velikosti, podle toho jak bude vycházet průkaz energ. náročnosti budovy. Ideálně pokud by se Vám podařilo ještě do konce tohoto roku, jelikož jak jsem již zmínil, tak od nového roku (1.1.2022) bude přísnější.

S pozdravem,
Pavel Adam

Odpovídá:  Ing., Ph.D. Pavel Adam - EKIS Brno, OPTIMALIZACE BUDOV
Téma:  Ostatní
tisk