Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.10.21 / dotaz č. 132782
Dobrý den. Nenašla jsem odpověď. Proto se přímo ptám. Zateplujeme strop ve sklepě. Máme na to desky ze šedého polystyrenu. Manžel k lepení desek na strop, chce použít nízko expansivní polyuretan. Já mám obavy, jestli polyuretan nezpůsobí v místě mezi povrchem původní stěny a novou izolací, které po zapravení nebude přístupné vlhkost a plísně. Raději bych volila tmel, takový, který přísluší k šedému polystyrénu. Manželovo řešení by pro nás bylo levnější, dokázali bychom to udělat sami. Na tmel si musíme zjednat firmu. Jde o zdražení o 70 tis. Kč. To je pro nás dosti velká částka.
Dobrý den,
Lepení polystyrénu na stropní konstrukci je možné jak PU pěnou, tak i lepící hmotou (myšlen asi ten tmel). Takto provedené zateplení stropní konstrukce je nutné dle normy dále mechanicky kotvit do stropní konstrukce pomocí „talířků“ pro polystyrén. Myslím si, pokud si troufnete na lepení PU pěnou tak lepení fasádním lepidlem zvládnete též. Fasádní lepidlo je jen nutné rozmíchat s vodou, poté obdobně jak PU pěnu aplikovat na polystyrén a přimáčknout na stropní konstrukci.
Lepící tmel má prakticky okamžitou lepící schopnost a desku jako takovou vám podrží na stropě okamžitě. PU pěna okamžitou soudržnost nemá a musíte poměrně dlouhou domu v případě stropu držet desku na stropní konstrukci a ideálně tuto desku něčím podepřít. Z praktického hlediska proto pro tuto aplikaci doporučuji lepidlo (tmel). Oba systémy v souladu s předpisy je nutné následně mechanicky kotvit do stropní konstrukce.
Zpět k vaší otázce. Difúzní vlhkost, která proniká stavebními materiály je závislá na odporu těchto materiálů a okolní teplotě prostředí. Tloušťka polystyrénu ovlivňuje teplotu v místě nalepené desky, a tudíž může za určitých okolností v daném spoji způsobovat kondenzaci vody. Lepící materiál tuto teplotu neovlivňuje, a proto je jedno jakým způsobem je deska přilepená. Problém může představovat pouze špatná volba tl. polystyrénu.
Pokud se jedná o zateplení stropu nad nevytápěným suterénem, kde teploty klesají max. k 7°C a nad tímto stropem je prostor o teplotě cca 20°C odhaduji tloušťku polystyrénu 5cm a více. Pokud daná tloušťka je 5 cm a více nebude pravděpodobně problém s kondenzací vodních par v daném spoji materiálů a ani na povrchu materiálů. (Kondenzace vody = vznik plísní). Celá problematika je závislá na více aspektech jako je větrání, vlhkost a jiné.

Shrnutí:
Aplikace PU pěny i lepidla je možná. Po shlédnutí několika dostupných videí na internetu věřím, že i lepení lepidlem zvládnete svépomocí.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Bohutínský - EKIS Jihlava EAV tisk