Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.21 / dotaz č. 133872
Dobrý den,

obracím se na Vás se žádostí o radu. Letos jsme prováděli rekonstrukci střešního pláště z neodvětrávaného na odvětrávaný.
Abychom se vyhnuli zásahu do interiéru, postupovalo se tak, že k dosažení požadované tloušťky tepelné izolace bylo zvoleno řešení navýšením krokví námětky.
Po odkrytí se na podhledy, mezi krokve, vkládala parotěsná folie, která se lepila mezi krokve, spodní část na pozednici a horní na vaznici, aby vše tvořilo uzavřený obdélník.
Strop zůstal původní, bez parotěsných folií, které se v 90 letech nepoužívaly.
Při doplňování vaty do prostoru pod vaznici a k parotěsné folii (uzavírání parotěsu na vaznici), jsem zjistil vlhká místa na vaznici pod parotěsnou folií, ale i v místech napojení
krokve na vaznici.
Prosím Vás o radu, jak tuto situaci zastavit a napravit.
Pokud by se musela situace řešit z interiéru, chci se zeptat zda lze parotěsnou folii dát na původní omítku v místě šikminy i stropu. Pokud by nevadilo, že mezi krokvemi již parotěsná folie leží.

Současná skladba šikminy od interiéru:
- omítka
- Lignopor 2 cm
- parotěsná folie
- čedičová vata 24 cm
- střešní folie
- odvětrávaná mezera 6 cm
- prkenný záklop
- falcovaná AL střešní krytina

Skladba stropu (původní) od interiéru:
- omítka
- prkenný záklop/rabicové pletivo
- asf.papírová lepenka
- čedičová rohož mezi kleštiny
- asf.papírová lepenka
- prkenný záklop
- čedičová rohož
- asf.papírová lepenka
- beton cca 6 cm

Předem děkuji za odpověď a řešení nastalé situace.



Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Podle Vašeho popisu se pravděpodobně jedná o sedlovou střechu s vaznicovým krovem, kde vnitřní podhled (opláštění) na šikminách tvoří omítané Lignoporové desky na krokvích a podhled na vodorovné části stropu tvoří dřevěné bednění (s omítkou) na kleštinách. Námětky jsou pravděpodobně provedeny po celé délce krokve nad šikmým podhledem. Zjištěná vlhkost v místě styku vaznice a krokví může mít více příčin – bylo by tedy vhodné, aby stavbu navštívil odborník.

Vašemu popisu rozumím tak, že parozábrana z vnitřní strany není provedena celistvě a mezi jejími jednotlivými díly (pruhy) jsou nechráněné krokve. Podobně i tepelná izolace z čedičové vaty je krokvemi přerušovaná. Střešní krytina z falcovaného plechu bez provětrávané mezery neprodyšně uzavírala prostor mezi krokvemi. Po rekonstrukci je pod bedněním s krytinou vytvořena dutina, která však musí být důsledně odvětrána (při okapu větrací mřížka a v oblasti hřebene odvětrávací otvory, nebo větrací otvory ve štítech). Krokve bez tepelné izolace vytváří ve střešním plášti dlouhé linie tepelných mostů. Vaznice se stýká s deskami podhledu a zřejmě i se sloupky a skrze připojovací spáru může pronikat více páry. V místě osedlání krokve na vaznici je povrch vaznice ochlazen do té míry, že na něm kondenzuje vodní pára. Řešením je provedení souvislé parozábrany (s přelepenými spoji) na celé ploše vnitřního podhledu a překrytí konstrukce s tepelnými mosty (plocha s krokvemi) vrstvou izolace provedenou z vnitřní strany (provedení sádrokartonového podhledu s vloženou izolací tloušťky alespoň 5cm). Rošt pro sádrokarton je potřeba kotvit do krokví (ne do Lignoporu) a místa prostupů vrutů parozábranou utěsnit.

S pozdravem,
Miroslav Misař
Odpovídá:  Mgr.A. Miroslav Misař - EKIS Jihlava M. Misař tisk