Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.11.21 / dotaz č. 134036
Dobrý den,
můžete prosím poradit s vhodnou izolací?
V našem starším rodinném domě je většina podkroví obývána, ale nad jednou z obytných místností je v podkroví dílna. Ta je nevytápěná a navíc otevřená do krovu. Obytná místnost má trámový strop, který je nezateplený a na něm je podlaha dílny vytvořená z tenké vrstvy škváry a hrubého betonu. Celková tloušťka je cca 35 cm. Šikmá střecha nad dílnou je sice zateplena vatou mezi krokvemi, ale i tak obytná místnost pod dílnou vychládá rychleji, než ostatní místnosti, nad kterými je podkroví obýváno. Myslím, že zateplení by této místnosti prospělo.
Dílna je o půdorysu cca 4,5 x 3,8 m. Podlaha dílny po zateplení musí zůstat pochozí, ale stačí, aby byla z OSB desek, určitě ne z betonu. Podlahu dílny je možné zvýšit o cca 15 cm. Když jsem zvažoval položení izolačních vrstvy a OSB desek, narazil jsem ještě na problém paropropustnosti nové izolace.
S pozdravem,

Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Pokud by jste chtěl izolovat stropní konstrukci nad obytným prostorem tak máte dvě možnosti. Buď odstraníte stávající pochozí souvrství, které jste popisoval a uděláte novou skladbu včetně tepelné izolace nebo na stávající podlahu je možné položit tepelnou izolaci v tl. 10cm ideálně kladenou ve dvou vrstvách s přeložením spar (klidně EPS 100 nebo EPS 150 - polystyren určený do podlah) a ani položit OSB v jedné nebo dvou vrstvách podle způsobu dalšího využití podlahy. Paropropustnost z obytné místnosti bude zajištěna netěsností kolem obvodových konstrukcí, které nelze eliminovat. pokud by jste chtěl dokonalou parotěsnost obytného prostoru pod půdním prostorem, musel by jste ji zajistit ideálně již ze strany interiéru a zabránit prostupu par do konstrukce.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk