Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.11.21 / dotaz č. 134109
Dobrý den

máme dotaz k úmyslu na budově vytvořit fotovoltaiku pro spotřebu přímou s možností dotačního programu, který se nyní bude otevírat i pro státní podniku.
Plocha střechy je 700 m2, vyrobená elektřina by šla přímo na spotřebu budovy, případný přebytek do našich areálových rozvodů.
Dotaz v první fázi můžu poprosit, kolik bychom na střechu dostali panelů s jakým celkovým výkonem.? Popřípadě prosím o odhad ceny investice (materiál a práce).

Moc děkuji
Dobrý den,
co se týká dotace, tak si nejsem úplně jistý, jak to bude s podniky, kde je vlastník stát. Pro soukromé podniky se bude nyní otevírat dotační program na FVE. Přesné parametry ještě neznáme, ale vypadá to na dotaci 35% pro FVE bez akumulace do baterií a 50% s baterií. Snad by mělo také odpadnout veřejné výběrové řízení. Podmínky by měly být známe do konce listopadu.

Co se týká plochy střechy, tak pokud je to střecha plochá, tak se panely dávají naležato ve sklonu. V takovém případě je potřeba uvažovat cca 3,5-4m2 / panel. Samozřejmě nikdy nepokryjeme celou plochu, takže uvažujme 80%, tj. cca 560m2, tedy 140-160 panelů, což je výkon 63 - 72 kWp. Cena se může pohybovat od 22 -28 tis. Kč za 1kWp, což se tedy bavíme o částce 1,5 - 2,0 mil. Kč. Ceny panelů nyní dost rostou, je možné, že cena v době případné realizace bude vyšší.

S pozdravem
Tomáš Kupsa

Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk