Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.11.21 / dotaz č. 134161
Dobrý den, chtěl bych vás požádat o radu ohledně zateplení špatně dimenzované stěny starého činžovního domu. Jde o dům z roku 1931 v Praze na Žižkově, stojí v bloku domů a jeho stavitel zjevně počítal s tím, že k němu bude z obou stran přiléhat další dům. Na jedné straně je ale přiléhající dům užší a asi 1,5 metr široká část stěny zůstala vystavena povětrnostním podmínkám. Stěna má parametry mezibytové příčky, takže neodpovídá ani 40let starým normám (její tloušťka je 20 cm, je z cihel cca 25x25x18 cm se dvěma velkými dutinami). Problém se týká 5 bytů nad sebou v rohu budovy, teplota stěny v tomto místě v zimě klesá pod rosný bod a na stěně kondenzuje voda. Ostatní stěny domu jsou 55 cm tlusté z plných cihel. Problém v posledním patře se zhoršil po té, co byla zateplena a izolována terasa nad místností. Potíž bohužel není ani tak v technickém řešení, ale spíše v odporu památkářů k zateplení této části stěny domu (přestože je ve vnitrobloku a rozdíl téměř nebude vidět) ale především v nesouhlasu některých členů SVJ, které má téměř 50 jednotek. Má otázka zní, jakým způsobem mohu v takovém případě dosáhnout toho, aby SVJ uvedlo stěnu do takového stavu, aby odpovídala alespoň normám z konce minulého století – je na to nějaký právní nárok? Předem mockrát děkuji
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Váš problém je velmi komplikovaný a asi nemá jednoduché a rychlé řešení. Nicméně by bylo dobré v první řadě prověřit stávající platnou dokumentaci v archivu stavebního úřadu. Zde můžete naleznout původní dokumentaci z doby výstavby domu. Pokud kontrolou zjistíte nesoulad mezi dokumentaci a skutečným provedení, vyžádal bych si u SVJ uvedení konstrukce do stavu dle dokumentace. V ostatních případech bych zahájil intenzivní diskusi u vedení SVJ, aby projednáním u památkové péče a na stavebním úřadě, zvýšili komfort vnitřního prostředí dosažením povrchových teplot nad hranicí rosného bodu. Doporučoval bych provést termovizní měření, které by pomohlo k objektivní argumentaci Vašich požadavků.

V principu by pak bylo nevhodnějším řešením zateplení té části stěny, která vykazuje Vámi popsané problémy. Toto řešení by nemělo být v rozporu s ochranou budov v památkové péči, protože vnitrobloky nejsou exponovanými pohledovými plochami.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk