Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.12.21 / dotaz č. 134388
Dobrý den,
stavíme dřevostavbu z příhradových vazníků (dva kvh hranoly spojené ze dvou stran překlížkou. Máme osazené dveře a okna (dřevěná) v ostění z durelisu. Montáž je provedena na komprimační pásky Illmod trio (horní a boční strany) a pěnu (spodní část). Spodní zapěněná část je přelepená z interiéru i exteriéru páskou Illbruck ME508.
Po instalaci jsme zjistili, že při silném dešti dochází pravděpodobně k promokání (nejsou zatím instalovány žádné parapety ani špalety) a do izolační vaty mezi vazníky kape voda. Vložili jsme tedy se spádem cetris desky místo parapetů a silikonem utěsnili kolem boků ostění a spáru s oknem. Bohužel voda stále proniká pod okno - jediný možný tok vody je asi skrz Trio pásky - při doteku se zdá jako houba co vodu nasaje a pravděpodobně vede dolů pod okno a skrz malou mezeru mezi spodním a boční durelis desku do vaty. Ve specifikaci je uvedeno, že je komprimační páska těsná vůči hnanému dešti, čili tomu moc nerozumíme. Je vhodným řešením dát na venkovní ostění 4cm xps, který by se vhodným lepidlem těsně nalepil na ostění a komprimační pásku až na rám okna?
Dobrý den,
utěsnění tohoto detailu je velmi důležité a bývá často příčinou problémů. Uvedené pásky je dle mého názoru (a vašeho popisu) opravdu těsná, nicméně po svém povrchu vede vodu, až do spáry durelis desky a odtud odkapává. Páska by měla být připevněna tak, aby v montážní fázi (než bude nainstalován parapet a vše vodotěsně vyřešeno) detail utěsnila. To je koneckonců její hlavní role obecně. Měla být tedy nalepena na podklad, který je tako vodotěsný (alespoň dočasně). Používá se například OSB deska. Vytvoření další těsné vrstvy, by mělo ve vašem případě pomoci. Jen pozor na konečný stav konstrukce ve vztahu k difuznímu odporu jednotlivých vrstev. Předpokládám, že je skladba navržena jako difuzně otevřená.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk