Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.21 / dotaz č. 134474
Dobrý den, plánuji výstavbu FVE pro rodinný domek s roční spotřebou el. energie ca 3400 kWh/rok.
Z dostupných informací standardně firmy nabízejí FVE s výkonem 4500 kWh/rok. Tento výkon se mi zdá dosti velký, protože během letní sezóny by docházelo k mnohem vyšší výrobě než spotřebě.
V současné době nemáme na období sezóny žádný další významný spotřebič, který by byl schopen tuto nadvýrobu rozumně spotřebovat. Existuje nějaké vhodné řešení?

Děkuji za komentář či radu
Vážený pane,
děkuji za váš dotaz.
Aby měla FVE na vašem domě smysl, je třeba spotřebovat v domě co nejvíc vyrobené elektřiny. FVE je proto vhodné navrhovat podle průběhu spotřeby elektřiny. Bylo by tedy vhodné zjistit průběh spotřeby elektřiny - nejlépe instalací elektroměru s dálkovým odečtem. Pokud nechcete FVE instalovat až po ročním měření spotřeby, doporučil bych vám pořídit FVE menšího výkonu a později ji případně rozšířit. Součástí FVE totiž bude i nový elektroměr - vyžádejte si možnost propojení elektroměru do vašeho počítače či tabletu.
Přebytky z výroby (jak píšete, zejména v létě) lze ukládat do akumulátoru. To je poměrně drahé řešení, cenu elektřiny vyrobené „zadarmo ze sluníčka“ může zvýšit o 2 až 3 Kč/kWh. Přebytečnou elektřinou lze v létě ohřívat vodu v bojleru - to může znamenat, že budete potřebovat nový bojler, případně i jinou sazbu pro odběr elektřiny (jestliže dnes vodu ohříváte plynem nebo dřevem apod.).
Doporučil bych vám instalovat FVE s menším výkonem (okolo 2 kWp) a po roce provozu ji případně rozšířit. Bohužel dotační program Nová zelená úsporám tento postup nepodporuje (dotaci lze získat na pořízení první FVE, ne už na rozšíření).
FVE 4,5 kWp by měla za rok vyrobit okolo 4500 kWh elektřiny, přičemž asi 2/3 výroby připadají na období od května do září, kdy je spotřeba elektřiny v domě naopak menší. Jde tedy zaručeně o velmi předimenzovanou FVE.
Je samozřejmě možné přebytky z FVE prodávat do sítě, ale obvykle to není výhodné. Výkupní cena je obvykle nižší, než jsou výrobní náklady elektřiny z FVE.
Přeji slunné dny!
K. Srdečný