Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.12.21 / dotaz č. 134497
mám FVE 9,5kWp v režimu zelený bonus. Chci si k ní pořídit bateriové úložiště aniž bych zelený bonus ztratil. Vyrobím ročně 9,5MWh moje spotřeba je cca 500-600 kWh měsíčně. Jak velké úložiště a jak velký střídač si mám pořídit, abych v době ,kdy vyrábím měsíčně více jak 600kWh (březen-říjen) byl prakticky soběstačný.
Jaké typy bateriových úložišT střídačů mi doporučíte.
Děkuji za odpověd
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Návrh optimální kapacity bateriového úložiště je relativně náročná disciplína a je potřeba znát kromě měsíčních spotřeb energie i ideálně křivku spotřeby energie v kratších časových intervalech (ideálně po hodině). Minimální doporučená kapacita bateriového úložiště se uvidí na 1,5 násobku špičkového výkonu FV elektrárny, tedy 1,5 * 9,5 = 14,3 kWh. Pokud budete chtít uložit maximální množství vyprodukované elektrické energie a fungovat do větší míry soběstačně, tak pravděpodobně bude potřeba instalovat úložiště větší na úrovni 2,0 - 2,5 násobku špičkového výkonu FV elektrárny, tedy 19 - 24 kWh. Pro přesný návrh je ovšem potřebná znalost více informací (odběrná křivka spotřeby) a podrobnější výpočty. V tomto případě se na nás můžete obrátit na email zidek@gservis.cz.

Co se týče střídače, tak je potřeba volit takovou modelovou řadu, která zvládne výkonu FV elektrárny kolem 10 kWh. Maximální možný výkon připojené FV elektrárny je jednou z hlavních technických popisů střídačů.

Za tým G SERVIS CZ
Ing. Ondřej Židek
energetická specialista
zidek@gservis.cz
Odpovídá:  Ing. Ondřej Žídek* - EKIS BRNO G SERVIS tisk