Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.12.21 / dotaz č. 134576
Dobrý den,chci se zeptat,jakým směrnicím a pravidly se řídí změny druhu topení.V našem bytovém domě má každý byt svůj nový plynový kotel, výměna proběhla před 4lety.Byt nad námi byl v létě prodán a nový majitel si bez souhlasu stavebního odboru města svévolně změnil z plynového topení na podlahové elektrické. Kotel mám zavěšený v koupelně pouhých 50 cm od stropu tedy od sousedova elektrického topení.Mam obavy, že po zprovoznění sousedova topení mi vyhoří byt. Změna topení není uvedena v ohlasce rekonstrukce sousedova bytu.Dekuji za odpověď.

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Stavební zákon uvádí tři základní důvody, které vyžadují stavební povolení nebo ohlášení. Je to tehdy, pokud se mění vnější vzhled stavby (nástavba, přístavba, změna velikosti oken apod.), zasahuje se do nosných konstrukcí stavby (otvory v nosných zdech, úpravy konstrukcí stropů apod.) nebo se mění způsob užívání stavby (například z komory se stane obytná místnost, z půdy podkroví apod.). Ohlášení se týká menších staveb, například rodinných domů. Domy bytové a stavební úpravy v nich spadají do kategorie stavebního povolení.
Stavební zákon v §103 (ten současný ještě platný) uvádí, že povolení nevyžadují vedení technického zařízení uvnitř budov, a pár dalších formulací, ze kterých nevyplývá, jak se stavět k záměně kotle na plyn za elektrický. Výklady různých stavebních úřadů mohou být různé. Správně měl vlastník bytu, pokud je pochybnost, požádat stavební úřad o sdělení, zda to povolení vyžaduje či ne.
Pokud rekonstrukce sousedova bytu byla ohlášena (co se vlastně dělá a jaké povolení to vyžaduje?), pak může ke kolaudaci doložit skutečné provedení stavby, tedy změnu topení. A zákon zase uvádí formulaci, že toto lze v případě nepodstatných změn, které nemají vliv na požární bezpečnost, ochranu zdraví, apod. Opět jsme u toho, jak to kdo vyloží. Pokud se usuzuje, že to dané oblasti ovlivní, měla by se doložit nová požární zpráva, stanovisko HZS a požádat o změnu stavby před dokončením.
Druhá věc je energetický zákon a vazba na energetickou náročnost budov a s tím spojená povinnost vypracovat průkaz energetické náročnosti budovy. Ten je změnou způsobu vytápění ovlivněn. Zatím to stavební úřady neřešily, nová legislativa to ale do budoucna patrně změní.
Podlahové elektrické topení by nemělo dle mého soudu znamenat zvýšení požárního rizika. Na stavební úřad se můžete ale obrátit i Vy a to z pozice účastníka řízení a upozornit na jiné provedení než povolené.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Elektřina
tisk