Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.1.22 / dotaz č. 134592
Dobrý den,
chci se zeptat, ohledně případného umístění baterií pro uložení elektřiny z FVE. Jestli z pohledu požární bezpečnosti (riziko zahoření baterií), je možné tyto baterie umístit hned vedle plynového kotle a zároveň by baterie byla cca 20 cm od plynového potrubí vedeného k plynovému kotli. Případně jestli by tímto bylo něco porušeno a pojišťovna by mohla krátit či dokonce odmítnout plnění při zahoření baterií. Jedná se o technickou místnost, kde není hlavní uzávěr plynu ani plynoměr. Jsou na hranici pozemku. Druhy dotaz ohledně FVE a její realizace se týká ekonomického pohledu. Zdali dává ekonomický smysl realizovat FVE (třífázová s asymetrickým střídačem) o výkonu 5,4 kWp a bateriové úložiště o celkové kapacitě 11,1 kWh. Kdy celkové náklady po odečtení dotace budou kolem 230 000 Kč. Nebo raději investovat finance do tepelného čerpadla. V současně době je dům vytápěný plynovým kotlem, který má zásobník na TUV. Tudíž dům momentálně nemá bojler a ten není ani součástí navrhované FVE. Jedná se o nízkoenergetický dům (spodní patro podlahové vytápění a v patře radiátory.
Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
děkujeme za vaše dotazy.

Pro posouzení ekonomiky investice do FVE nebo do TČ je třeba znát nejen výši vstupní investice, ale i další údaje:
- Kolik elektřiny vám FVE s baterií ušetří (to by mělo být součástí energetického posudku, nebo vám to vypočte projektant).
- Jaká je cena elektřiny, kterou ušetříte – zjistíte z faktury nebo na kalkulačce ERÚ: https://www.eru.cz/cs/informacni-centrum/kalkulatory-srovnani-nabidek
- Pozor: při přechodu na TČ se změní i sazba pro odběr elektřiny a tím i cena. Předpokládáme, že v současnosti máte tarif D02, kde je cena 5 až 7 Kč/kWh (vč. DPH). Pro tepelné čerpadlo můžete využít tarif D56, kde je cena v nízkém tarifu 4 až 5,5 Kč/kWh (zvýší se stálé platby za jistič, stávající jistič bude si nutno vyměnit za silnější).
- Jaká je současná spotřeba plynu a jeho cena. Při náhradě plynu tepelným čerpadlem klesne spotřeba na 30 až 50 %. Cena plynu pro rok 2022 je cca 2 Kč/kWh.
Obecně platí, že v domě s nízkou spotřebou jsou náklady na plyn relativně nízké, takže jejich další snižování (při výrazné investici do TČ) má dlouhou návratnost.

Umístění baterie pro FVE musí odpovídat podmínkám výrobce. Případně to můžete konzultovat s požárním specialistou – to je mimo naši odbornost.

Přejeme příjemné bydlení!
Jiří Beranovský, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Praha Ekowatt tisk