Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.1.22 / dotaz č. 134602
Dobrý den,

mám dotaz jak správně má být provedeno vyúčtování tepla v domě s bytovými jednotkami s rozdílnou energetickou náročností.
Jedná se o 5 podlažní bytový dům se 14 jednotkami, 11 původních + 3 nástavba. Dům v roce 2017 revitalizován - zateplen, ale pouze 11 jednotek původních. 3 jednotky nástavby v původním stavu - nástavba není zděná, energeticky velice náročné, v zimě vysoká spotřeba tepla. Vyúčtování u 11 jednotek vychází nízké - vysoké přeplatky, byty nástavby překračují průměr spotřeby o 100 a více % - vysoké doplatky. Ve vyúčtování jsou zohledněny pouze polohové koeficienty, které se zohledňují stále, ale jak se má zohlednit rozdílná energetická náročnost bytů v nástavbě? Tím, že je pouze část domu zateplena, tato část domu je několikanásobně zvýhodněna vůči nezatepleným bytům. Jak toto řešit?

Děkuji.
Dobrý den,

rozúčtování nákladů na vytápění je řízeno vyhláškou 269/2015 Sb. o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům. Rozúčtování se dělí na základní a spotřební složku. Ta základní tvoří 30-50% a ta spotřební zbytek. Základní je dána podlahovou plochou, kdy se právě část celkové spotřeby rozúčtovává na m2 zúčtovacích. Ta spotřební část je dána náměrem, ve vašem případě nejspíše poměrovými indikátory na jednotlivých tělesech.
Stanovení koeficientů není vyhláškou přesně stanoveno. Poloha zúčtovacích jednotek je vcelku jednoduchá a vhodná pouze v případě, že objekt je zateplen "rovnoměrně". Nicméně pořád se jedná o legitimní metodu. Pokud byste chtěli změnit koeficienty, je potřeba toto domluvit s poskytovatelem odečtů. V podstatě záleží na Vás, jak se koeficienty stanoví. Metoda není přesně daná vyhláškou záměrně. Například je vhodné zohlednit ztrátu jednotlivých zúčtovacích jednotek, velikost těles, orientaci jednotek apod. Pořád ale budete limitováni základní složkou, která je dána metráží. Spotřební složka pak je limitována min. -20% a max.+100%.
Je nutné se dohodnout v rámci domu, aby došlo k přepočtu koeficientů. To už pak záleží, jak jsou v rámci domu řešeny poměry související se správou.

Děkujeme za Váš dotaz a přejeme hezký den.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Lyčka* - EKIS Ostrava ENKIS tisk