Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.1.22 / dotaz č. 134622
Dobrý den,

chtěl bych poprosit o radu na doporučované parametry zasklení pasivního domu. ( Solární faktor g. , prostup tepla okny Uw a postup tepla zasklením Ug). Uvažuji o platových oknech a hledám rozumný poměr výkon cena.

Chápu, že na jih je vhodné volit zasklení trojsklem s vyšší solárním faktorem g např. (0,62-0,64) a to i na úkor, že postup tepla zasklení bude o něco vyšší např. (0,6 W/m²K) na opak na východ, západ s trojsklem s postupem tepla zasklení bude minimální např. (0,5 W/m²K) s tím že solárním faktorem g bude nižší 0,35. Je tato úvaha správná?

Můžete prosím doporučit parametry oken, případně výrobce , který je schopen je dodat /( případně kolik se pohybují orientačně ceny takových oken za m2 v současnosti)

Děkuji Vám
Dobrý den,
V podstatě máte pravdu. Nicméně je dobré se při výběru správných parametrů jednotlivých konstrukcí řídit celkovou koncepcí domu, případně optimalizací všech parametrů komplexně. Záleží na vnějším zastínění, přesně orientaci i dalších podmínkách. Ne u každého domu, je záměna zasklení na jižní straně výhodná.

Par doporučení. Ideální je v rámci jedné místnosti používat pouze jeden typ zasklení (byl by vidět rozdíl), i když jsou okna na více světových stran. Na jižní stranu faktor g směřovat k 0,6 na zbylé strany faktor g= 0,5.

Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk