Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.12.21 / dotaz č. 134636
Dobrý den,

jsme majiteli RD se 3 bytovými jednotkami. Topíme, ohříváme a vaříme na plyn, světlo a spotřebiče jedou na elektřinu. Celoroční spotřeba celého domu (3 domácnosti) je cca 3,5 MW za elektřinu a 30 - 42 MWh za plyn. Dle průkazu energetické náročnosti spadáme do kategorie C (úsporná). Vzhledem k nyvýšení cena za energie přemýšlíme, zda by se vyplatila instalace domácí fotovoltaické elektrárny, popř. zda zrušit plyn a zcela přejít na elektřinu z FVE? Jak velkou kapacitu by taková FVE musela mít, aby vše utáhla? Na podzim 2015 jsme do každého bytu instalovali nové plynové kotle Viesnann Vitodens 100 W. Do budoucna bychom také chtěli pořídit dobíjecí stanici na elektroauto a zpětně využít šedou vodu na splachování (v současné době je dešťovka svedena do studně) a slouží k zalévání zahrady.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Pro přesnější zhodnocení je třeba znát možnou plochu střechy, kam by bylo možné instalaci umístit. Dále je třeba vědět přibližný sklon střechy a orientaci. Doplňte prosím dotazem bez uvedení osobních údajů nebo emailem.

Obě možnosti, které jste popsala, jsou realistické a dotovatelné, porovnáme je po upřesnění údajů, návratnost investice bude pravděpodobně mnohem vyšší, kdybyste měli navíc měnit kotle a varnou desku na zemní plyn. Kotle nemusí být ani v polovině životnosti.

Z hlediska dotace je možné instalovat max. 10 kWp, do této hranice se také jedná o mikrozdroj. Instalace o 10 kWp by takto vysokou spotřebu (na všechno v domě) nevyrobila, takže je k úvaze nejprve zateplení domu, přechod na elektrické vytápění a instalace FVE o této velikosti včetně baterií. Bez dotace by návratnost dobrá nebyla.

Dobíjecí stanici by bylo třeba řešit již při instalaci FVE kvůli dotaci, která je 60 000 Kč, pokud byste měli dva dobíjecí body.

Využití dešťové vody je možné dotovat, a to jak na zalévání, tak na zalévání a splachování, podmínkou bude dostatečně velká nádrž umístěná pod zemí.

Nevím, jak moc chcete využít dotace, proto k nim zatím spíše ve stručnosti a upřesníme.
Odpovídá:  Mgr. Jindřich Syrový ml. - EKIS Kolín SIGREEN tisk