Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.1.22 / dotaz č. 134936
Dobrý den,

mám prosím dotaz ke konstrukčnímu detailu "přerušení tepelného mostu v patě zdiva". Plánujeme stavbu z VPC 175mm KMbeta. Standardní blok má lambdu 0,37 a ISO blok 0,33 /pokud nemá výrobce na webi chybu). Tepelný odpor ISO bloku je prý o 50% vyšší. Výška standardní tvárnice 248mm vs. ISO blok 113mm. Není mi jasné, jak ISO blok s jeho výškou a lambdou může tepelný most přerušit a to za cenu šílených 60.000Kč za první šár o výšce 113mm (počítáno pro náš konkrétní projekt). Izolace uvažujeme 300mm šedý EPS obvodové zdivo, 280mm podlaha a cca 280mm perimetr+sokl do hloubky 80cm. Z tepelně izolačních benefitů mi to přijde jako čistý marketing. (návratnost z pohledu úspory energie 30 let plus také neřeším).

Co mě trápí nejvíce: Mám se obávat v případě vynechání ISO bloku kondenzací v patě zdiva => následné plísně? Prosím o váš názor.

Dobrý den,
tento detail je opravdu potřeba vyřešit. Pokud nebudete zakládat dům na desce na teplené izolaci (pěnové sklo, XPS). Jedná se o tepelný most s relativně dlouhou délkou, který má vliv jednak na bilanci domu jako celku, ale také práv na nebezpečí lokálních poruch. Tepelný most v tomto místě je nebezpečný kvůli přenosu "chladu" z podloží (od základů). Záleží na konceptu a návrhu stavby, zda by první šár nebylo možné nahradit jiným materiálem s lepšími tepelněizolačními vlastnostmi.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk