Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.1.22 / dotaz č. 134982
Dobrý den,

plánujeme s přítelem stavbu patrového rodinného domku (obdélník 6*13m vnitřní rozměr), určen pro 2-4 obyvatele pro trvalé bydlení. Dům byl na pozemek orientován již s vidinou toho, že chceme dosáhnout hodnot pasivního domu (nebo se co nejvíce přiblížit). Rádi bychom využili možnosti získat dotaci NZU (ideálně pasiv+).
Aktuálně připravujeme dokumentaci pro stavební povolení a řešíme jak postupovat. Je nám jasné, že jsou zde požadavky plynoucí z NZU a také požadavky plynoucí z PENB (zatím nemáme k dispozici). Momentálně váháme, zda nejdříve nechat vytvořit PENB, nebo nejdříve domluvit konzultaci se zástupcem NZU, případně zda by bylo dobré dojednat schůzku s někým přes EKIS, protože bychom rádi slyšeli názor někoho, kdo má ucelený pohled na možnosti a zkušenosti s vytápěním / chlazením / rekuperací / pasivním domem / NZU dotací.

Chápeme to tak, že některé požadované hodnoty jsou zajištěny kvalitní obálkou (a izolací, okny apod.) a jiné požadavky jsou více ovlivněny technologiemi. Předpokládáme, že obálka a orientace domu budou vyhovovat pasivnímu standardu a momentálně řešíme technologie.

Rádi bychom v domku měli malý krb (ne kamna) na dřevo (převážne pro atmosféru, případně vykrytí několika nejstudenějších dní v roce, jsme ale oba fanatici do topení krbem, takže to krb je podmínkou). Dále určitě plánujeme vzduchotechniku s rekuperací. Rádi bychom také malou FTV elektrárnu s bateriovým úložištěm (není podmínkou, ale je to velké přání), tak bychom byli co nejvíce soběstační.
Z informací dostupných na inetu jsme se dozvěděli lecos, často i velmi protichůdné informace a tak ve všem trochu tápeme. Vycházíme z toho že krb v pasivním domě musí mít velmi malý výkon (ideálně do 5kW) a je spíše pro atmosféru než ke skutečnému vytápění nebo také z toho že TČ je pro pasivní dům zbytečné a nemá reálnou návratnost investice apod. Varianty, nad kterými aktuálně přemýšlíme jsou následující:

Čím topit a jak ohřívat vodu a zda a případně jak chladit:
1) integrované řešení (pro vytápění, větrání, klimatizaci i ohřev vody) v jednom
- cena? / je chlazení potřeba? / výhody a nevýhody jednoho integrovaného řešení - z praxe?
2) Výměník na ohřev vody napojený na krb, FTV + elektřinu ze sítě
- v případě použití krbu mít možnost ohřevu vody z krbu
- v případě, že bude dostatečně svítit slunce - ohřívat vodu + vytápět z FTV (zbytek do baterií)
- v případě ani jedno výše není dostupné, pak ohřev vody i vytápění napojeno na elektřinu ze sítě
- vytápění pomocí lokálních přímotopů / sálavých panelů / el. podlahové rohože / klimatizací vzduch-vzduch s možností vytápění v každé místnosti - dává některé z daných řešení vytápění větší smysl než ty ostatní nebo je to čistě individuální rozhodnutí (případně nám více řekne PENB?) ?

Ráda bych slyšela váš názor na naši situaci (je mi jasné že mnoho info chybí), na to, zda přemyšlíme správným způsobem a na to, jaký je ideální postup rozhodnutí se jaké technologie použít. Moc děkuji!
Dobrý den,
dle vašeho popisu bych se nejvíce přikláněl k variantě kompaktní jednotky pro zajištění řízeného větrání s rekuperací tepla a přípravu teplé vody v kombinaci s elektrickými rohožemi a FVE s baterií a krb pouze jako doplňěk. Případně by bylo možné Kombinovat krb s teplovodním výměníkem do nádoby, do které by byla připojena i FVT a dále zvlášť řízené větrání (rekuperace) a elektrické topné rohože.

Obě tyto kombinace budou dobře fungovat, jde o to zvážit konkrétní systémy pro váš dům.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk