Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.22 / dotaz č. 135016
Dobrý den,

v rámci ročního vyúčtování spotřeby dodaného tepla jsou i dva přehledy.
Fakturované odebrané množství v GJ a Klimaticky přepočtené množství v GJ.
Za předchozí roky se významně liší, za rok 2021 jsou čísla shodná. Klimaticky přepočtené číslo je o cca 20% nižší než fakturované.

Co je příčinou rozdílu v předchozích letech? Co se mohlo stát, že letos jsou obě čísla ve shodě?

Dobrý den,
pro podrobnější rozbor by bylo potřeba vidět konkrétní přehledy a způsob rozúčtování.
Vás jako odběratele by mělo zajímat především skutečně odebrané teplo, které platíte. Přepočet dle klimatických podmínek se pravděpodobně dělá jenom pro přehled.
Princip přepočtu pro klimaticky "normální" rok spočívá v možnosti porovnání spotřeby tepla na vytápění v jednotlivých letech po zohlednění různě "tuhé" zimy.
Skutečné spotřeby tepla na vytápění v jednotlivých letech jsou závislé na klimatických podmínkách. Na první pohled tak není zřejmé, zda např. vyšší spotřeba v dalším roce byla dána "nehospodárností" uživatelů, nebo byla větší zima a je to tedy dáno klimatickými podmínkami.
Toto se přepočtem odstraní a stanoví se spotřeba pro klimaticky "normální" rok.
K tomu se obvykle používá tzv. denostupňová metoda.
Podrobný popis vč. hodnot pro jednotlivé roky najdete např. zde: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/103-vypocet-denostupnu

Z přehledu za minulé roky vyplývá, že roky 2019 a 2020 byly oba teplotně téměř shodné, a cca o 17 % nižší oproti klimaticky "normálnímu" roku.
Rok 2021 zatím není kompletně uveden, nelze tedy prozatím přesně říci, jak bude vycházet. Předpokládám ale, že rok 2021 byl celkově chladnější a tedy vyjde více denostupňů, které se budou více blížit "normálnímuu" roku.






Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk