Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.22 / dotaz č. 135222
Dobrý den,
rád bych se zeptal na stavbu a konstrukci komínů v nedávné historii. V našem bytovém domě (3 patra) je několik komínových těles, v některých je jen jeden komín, v jiných 4 komíny, buď v řadě, nebo ve čtverci. Komíny jsou průběžné přes všechna patra, v suterénu jsou vždy vybírací dvířka, na půdě revizní otvory. Do jednoho komína bylo připojeno vždy jen jedno topidlo a to pouze na jednom patře- každý byt měl vyčleněno několik komínů, kam se nemohl připojit nikdo jiný. Překvapilo mě, že komíny nejdou přímo a rovnoběžně, ale v jednotlivých patrech se různě zatáčí, jsou uskočené. Vybírací otvory pro komíny uspořádané do tvaru čtverce jsou dokonce nad sebou. Skutečně se takto komíny dříve stavěly, či při stavbě tohoto domu (rok 1942) byly použity nestandardní postupy a dům stavěn, jak jim to přišlo pod ruku?
Děkuji za odpověď
Ve Vámi uváděném roce stavby (1942) byla platná ČSN 2022 Komíny obytných a jiných budov, a dále větší množství zákonů a vládních nařízení, vydaných mezi lety cca 1875 – 1941, která se komínů týkala okrajově. Komíny se v té době dělily v rámci kolaudace do třech skupin:

Dobré (schválené bez závad)
Pochybené (schválené se závadami)
Nepřípustné (neschválené do provozu)

Standardním materiálem byly plné cihly, a to v jedné vrstvě na tloušťku 150 mm. Komíny se stavěly s cílem umožnit připojení spotřebiče z každé obytné místnosti domu. Byly tedy často stavěny jako komíny sdružené s více průduchy a rovněž uhýbané. Úhyby byly prováděny obvykle pouze v jednom směru a max. pod úhlem 30°. Při větším počtu úhybů byly komíny sice označeny za pochybené, což ale nevylučovalo jejich provoz. Standardem bylo umístění ocelových dvířek na každý průduch ve sklepě a na půdě.

Dle dotazu lze dovozovat, že popsané komíny, respektive jejich provedení odpovídá roku 1942.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Ostatní
tisk